VIZUÁLIS KÓRISME GYERMEKEKNÉL - DR.BAUER BÉLA P.h.D

VIZUÁLIS KÓRISME GYERMEKEKNEL

VIZUALIS KORISME Gyermekeknel - Dr. Bauer Bela

DR.BAUER BÉLA P.h.D

a

DR.LÜKŐ BÉLA KÓRHÁZ SZATMÁRNÉMETI

VIZUÁLIS KÓRISME

160 KÉPES ILLUSZTRÁCIÓVAL

-SZATMÁRNÉMETI-

-2012-JULIUS-6-

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

-KIÜTÉSES FERTŐZŐ MEGBETEGEDÉSEK

- KOLLAGENÓZISOK

-ALLERGIÁS BŐRBETEGSÉGEK

-HÁROM ÉLŐSKÖDŐ A GYERMEKPATOLÓGIÁBAN

-BŐRFERTŐZÉSEK GYERMEKKORBAN

-ANGIÓMÁK-ÉRDAGANATOK KÉPEKBEN

-ATÓPIÁS DERMATITISZ KÉPEKBEN

- ÖVSÖMÖR-KÉPEKBEN

- SZEMLÉLTETŐ KÉPEK-AKNÉ-MITESZER-PATTANÁS

- A BŐR SZTAFILOKOKKUSZOS FERTŐZÉSEI GYERMEKKORBAN

-NYELV-TOROK BETGSÉGEK KÉPEKBEN

 

-FERTŐZŐ GYERMEKBETEGSÉGEK KÉPEKBEN

 

FERTŐZŐ GYERMEKBETEGSÉGEK KÉPEKBEN

 

 

Gyermekkorban a leggyakoribbak a fertőző betegségek, amelyeket vírusok, baktériumok és paraziták okozhatnak. A fertőző betegségek között vannak enyhe lefolyású kórképek, de néhány vírus és baktérium súlyos, maradandó károsodással járó vagy akár halálos megbetegedést okozhat.

Korai felismerésük akár még a családban is rendkivüli fontossággal bir a betegség sulyosbbodása valamint a szövődmények elkerülését figyelembe véve.

Egybegyüjtöttem  az alábbi képanyagot a gyermekkori fertőző betegségekről mert meg vagyok győződve hogy ez segitségére lehet minden szülőnek,családnak.főként azért az ismert tényért is,mert a népesség 80% vizuális tipus és foto alakjában jobban rögziti a tárgyalt témát.

 

1-SKARLÁT

 

-A skarlátos kiütés

 

 

 

 

 

 

 

A lappangási idő 2-8, átlagosan 3 nap. A tünetek hirtelen kezdődnek, hidegrázás, torokfájás, nehezített nyelés, gyakran hányás, hasi fájdalom jelentkezik. A láz magasra szökik, elérheti a 39,6-40 oC-ot is. Jellemző a skarlátvörös - intenzíven gyulladt - torok, a tüszős mandulagyulladás - Figyelem! A mandulán tüszőket utánzó pettyezettséget nemcsak ez a kórokozó okozhat! -, az állkapocsszögletben elhelyezkedő nyirokcsomók fájdalmas duzzanata. A nyelv rendszerint eleinte fehéren bevont, de a hegye és széle élénkvörös. Néhány nap után a lepedék letisztul, így a nyelv vörössége és szemcséssége láthatóvá válik, ez az úgynevezett málnanyelv-tünet. A lágy szájpad és a nyelvcsap ödémás, vörös, gyakran apró pontszerű bevérzésekkel tarkított. Legkésőbb 3 napon belül jelentkeznek a bőrtünetek a nyakon, hason, mellkason, majd a végtagokon. A kiütés igen apró elemekből áll, mely a bőrt vörösen pontozottá, kissé érdessé, grízes tapintatúvá teszi. Meg kell azonban említeni, hogy napjainkban gyakran csak nagyon diszkrét, szegényes bőrtüneteket látunk. Előfordul, hogy a kiütés csak a lágyékhajlatra korlátozódik. Az arcon nincs kiütés, de kifejezett lehet a lázrózsa és a száj körüli enyhén sárgás sápadtság.

Kezeletlen, szövődménymentes esetben a láz 3-5 napig tart, megfelelő antibiotikum-kezelésre 1-2 nap alatt megszűnik. Ezzel egy időben a kiütés és a torok gyulladása elhalványodik. Lehetséges, hogy a gyógyulást követő második, esetleg 3-4. héten hámlás figyelhető meg, mely az arcon és a törzsön finom, a talpon és a tenyéren nagy, lemezes jellegű.

 

A skarlátos málnanyelv

A málnanyelv régebben jellegzetes skarlátos tünet volt, ma nem feltétlenül jelentkezik. A nyelv fehér lepedékkel borított és ebből emelkednek ki a vörös papillák. A lepedék 1-2 nap alatt lekopik, akkor a nyelv duzzadt vörösnek tűnik. Minden skarlátos gyermeknek gyulladt a torka és a garatja, néha a mandulák tüszősek, nyaki nyirokcsomók is gyakran tapinthatóak.

 

 

 

 

2-A KANYARÓ-

 

A kanyarós kiütés

 

 

 

 

Kanyarós kiütés 3 éves gyermeknél

 

 

Klasszikus formájában a kanyaró egy 9-11 napos lappangási időszakkal kezdődik. Ennek második felében bágyadtság, levertség, étvágytalanság, fejfájás, hőemelkedés, hurutos tünetek, hányás, hasmenés jelentkezhet.

Az ezt követő 4-5 napban a hurutos tünetek kifejezetté válnak, a torok, garat vérbő, ezért piros színű. Magas láz kíséretében köhögés, rekedtség, erős orrfolyás, kötőhártya-gyulladás jelentkezik. A beteg gyermek kerüli a fényt, közérzete igen rossz, nagy beteg benyomását kelti. Megjelennek az igen jellegzetes nyálkahártya-tünetek: a szájban és a garat egészén ún. nagyfoltú kiütés, a kisőrlő fogak magasságában pedig a szájnyálkahártyán az ún. Koplik-folt, amely egy apróbb elemekből álló, grízszerű, sárgásfehér felrakódás.

A bőrkiütés általában a 14. napon jelenik meg. A fül mögött és a halántékon kezdődik, majd rövidesen az arcon is láthatóvá válnak a lencsényi, gombostűfejnyi, vörös árnyalatú bőrjelenségek, melyek a duzzadt bőrből kissé kiemelkednek. 2-3 nap alatt lefelé terjedve ellepik az egész testet. A kiütések helyenként összefolynak, de ép bőrszigeteket is hagynak. A bőrelváltozás nem viszket, ujjnyomásra eltűnik. 4-5 napos fennállás után barnás árnyalatú lesz, majd eltűnik. Ezt követően néhány hétig barnás pigmentáció maradhat, mely korpázó hámlással szűnik meg. A kanyaró nem okoz maradandó hegképződést.

 

Koplik folt

 

A kanyaróra jellemző és diagnosztikus értékű tünet. A hurutos panaszok után 2-3 nap múlva jelennek meg ezek a foltok a száj nyálkahártyáján. A foltok körül gyulladásos udvar van, maguk a foltok finom szemcsés szerkezetűek. Az egész szájnyálkahártyát beboríthatják.

 

 

 

 

A nyelv elváltozásai kanyaróban

Megjelennek az igen jellegzetes nyálkahártya-tünetek: a szájban a nyelven és a garat egészén ún. nagyfoltú kiütések a nyelven pedig gyulladásos tünetek.

 

 

 

 

3.-A BÁRÁNYHIMLŐ-Varicella

 

Az egész testet beborító, viszkető pöttyök mellett gyakori a láz (37,5-38,5 °C), a gyengeség, étvágytalanság és hasfájás. A bárányhimlős gyermekek a viszketős hólyagok miatt igen nyűgössé, nehezen kezelhetővé válnak, a szájnyálkahártyán jelentkező kiütés a folyadék és táplálék bevitelt is nehezíti. Gyakori tapasztalat az is, hogy családon belül a másodikként megbetegedő gyermeken lényegesen több hólyag jelentkezik, a harmadiknak pedig már a bőre is alig kivehető a sok hólyag miatt.

A kiütések jellegzetesek. Először színes gombostűfejnyi foltok (makulák), majd göbcsék (papulák) észlehetők, amelyeken többnyire egy napon belül megjelennek a harmatcseppre emlékeztető hólyagok (vezikulák). A hólyagok testszerte mindenütt, a hajas fejbőrön, a törzsön, a tenyéren, a talpon, sőt, még a nyálkahártyákon, például a szájban is megjelenhetnek. A szerencsések átvészelik pár tucat hólyaggal, de 4-500 bőrjelenség sem ritka. A vezikulák belsejében lévő folyadék két-három napon belül zavarossá majd , gennyessé válik (pusztula), közepe behúzódik, utána pörkké szárad. A gyógyulást kimondani a pörkök leválása után lehet, de maguk a pörkök már élő kórokozót nem tartalmaznak.

A bárányhimlőben a bőr jellemző hólyagos elváltozása

 

 

 

 

 

A szerencsések átvészelik pár tucat hólyaggal, de 4-500 bőrjelenség sem ritka. A vezikulák belsejében lévő folyadék két-három napon belül zavarossá majd , gennyessé válik (pusztula), közepe behúzódik, utána pörkké szárad. A gyógyulást kimondani a pörkök leválása után lehet, de maguk a pörkök már élő kórokozót nem tartalmaznak.

 

Bárányhimlő csecsemőnél

 

 

 

 

 

4-RÓZSAHIMLŐ-Rubeola-

 

14–21 Nap inkubációs időtartam után rózsahimlő vírus fertőzés elsődleges tünete a kiütés (exanthem) megjelenését szerepel az arc, a törzs és a végtagok és a három nap után általában elhalványul. Egyéb tünetek közé tartozik, alacsony lázzal, a duzzadt mirigyek (post nyaki nyirokcsomó-duzzanat), a közös fáradozás, a fejfájás és a kötőhártya-gyulladás. A duzzadt mirigy vagy a nyirokcsomók is fennáll egy hét erejéig, és 38 oc fölé ritkán emelkedik, a sertéspestis (100.4 oF). A kiütés eltűnik után néhány nap, és a bőr peeling festés. Forchheimer a jel esetek 20 %-ában fordul elő, és a lágy szájpadlás területén kis, piros papules jellemzi.
Rózsahimlő (rubeola) hatással lehet bárki, kortól, és általában egy enyhe betegség, a csecsemők vagy a 40 év feletti az ritka. Az idősebb személy van a több súlyos tüneteket valószínűleg. Legfeljebb egyharmadát régebbi a lányok és a nők tapasztalattal ízületi fájdalom vagy arthritic típusú rózsahimlő tünetek. A vírus keresztül a légutak szerződést köt, és 2-3 héttel inkubációs időszak van. A lappangási idő alatt a fuvarozó fertőző, de is tünetmentesek.

Rózsahimlő az arcon nagyfoltu kiütésekkel

 

 

 

 

5-JÁRVÁNYOS FÜLTŐMIRIGY GYULLADÁS-

 

A betegség első tünetei 14-21 napos lappangási idő után hirtelen jelentkeznek: láz, borzongás, izomfájdalom, fejfájás, majd a fül előtti terület fájdalmas duzzanata formájában, csak egyik vagy mindkét oldalon. Rágás közben a fájdalom fokozódhat, a beteg szájszárazságra panaszkodik. Olykor rendre az áll alatti nyálmirigyek is megduzzadnak. A betegség 7-10 napig tart, de minden újabb nyálmirigy érintettsége lázkiugrással jár. A kórokozó megtámadhatja a hasnyálmirigyet is. Ilyenkr övszerűen kisugárzó gyomorszáj-táju fájdalmak lépnek fel, hányással, étvágytalansággal.

 

A fültőmirigy anatómiai elhelyzkedése

 

 

A fültőmirigy gyulladás kliniai formái-iskolás gyermeknél-

 

 

 

 

Kisdednél

 


 

 

6-FERTŐZŐ GYŰRŰPIR-Ötödik betegség

 

Az arcpír a legjellemzőbb kezdeti tünet gyermekeknél, mely néha szétterjed az orr és a száj köré is. Az arcpír mellett gyakran kialakul vörös kiütés a teljes testen, melyből a leggyakoribb a kar tetején és a lábakon. A kiütés általában 7-10 napig tart, néhány esetben 2-3 hétig is, és általában nem igényel kezelést. A páciensek általában már nem fertőznek akkor, amikor a kiütések megjelennek. [1]
A tinédzserek és felnőttek esetén ízületi fájdalmak jelentkezhetnek a csukló, térdek, bokák, ujjak és vállak környékén.[1][2]
A betegség általában enyhe lefolyású, és kezelés nélkül elmúlik. [4] Előfordulnak azonban súlyosabb tünetek a rizikócsoportok esetén

:7-SZAMÁRKÖHÖGÉS
A szamárköhögés típusos esetben jellegzetesen három szakaszban lezajló betegség. Az első szakasz 1-2 hétig tart, légúti hurutos tünetek jellemzik ("hurutos szakasz") főként éjszakai köhögéssel. Ezt követően a tünetek egyre súlyosabbá válásával alakul ki a második szakasz, az ún. "paroxizmális köhögés szakasza". Erre jellemző a 4-6 héten át fennálló, rohamokban jelentkező, kínzó köhögés, a hangos, húzó belégzés ("szamár-ordítás") és a rohamot befejező hányás. Fiatal, oltatlan vagy csak részben immunizált csecsemőkben a köhögési rohamok során légzésszünet (apnoe), ill. légzésleállás is beállhat. A tünetek enyhülésével, majd fokozatos megszűnésével következik a harmadik szakasz, a 2-3 hét alatt lezajló felépülési időszak ("rekonvaleszcens szakasz"). A légúti ingerek vagy izgalom kiváltotta köhögés azonban még hónapokig pertussisra emlékeztető lehet. A szövődmények különösen csecsemő- és fiatal kisdedkorban gyakoriak; a középfülgyulladás (otitis media) és tüdőgyulladás (pneumonia) mellett ritkábban idegrendszeri komplikációk, görcsös állapot (eclampsia) is felléphetnek. Minden nyolcadik fertőzöttnél tüdőgyulladás, minden huszadiknál agyi károsodás léphet fel. 200 beteg közül egy meghal.

Kötőhártya alatti bevérzée egy sulyos lefolyásu eset kapcsán

 


8-TOTOKGYIK-DIFTÉRIA
Baktérium (Corynebacterium diphtheriae) által okozott heveny fertőző betegség. A kórokozó leggyakrabban a légutakon kerül be a szervezetbe, és a torokban, garatban vagy az orr nyálkahártyáján tapad meg, szaporodik. A megtelepedés helyén fehér-szürkés lepedék képződik (az ún. álhártya vagy krup), amely alatt a nyálkahártya elhal. A betegség klinikai tünetei közül a láz, elesettség, fejfájás, nyelési nehézség és légzési nehézség dominál. A baktérium által termelt toxin a vérárammal távoli szervekhez is eljuthat, érinti a szívet, vesét stb. A diftériánál tehát a toxin helyileg (álhártya) és a véráram révén generalizáltan is kifejti a hatását.

Álhártyás.súlyos,fulladásos forma-prokonzul nyak9-HERPES VIRUS FERTŐZÉSEK
A herpeszvírus- (HSV-1-, HSV-2-,VZV-) fertőzéseket a laikusok is jól ismerik. Szinte mindenkinek van az ismerettségi körében herpeszes beteg, ezért a herpesz felismerése általában nem szokott gondot okozni. A herpesz fertőzést a környezetből kissé előemelkedő lobos alapú, tiszta folyadékot tartalmazó apró hólyagocskák megjelenése jellemzi.
Nyirokcsomó szinten a herpesz fertőzés gyakran jelenik meg fájdalmas duzzanat képében.
Ajakherpesz
A herpesz fertőzések közül az ajkak érintető leggyakoribb formánál a nyirokcsomó érintettség a nyaki és az állkapocs alatti területen jellemző. Az immunrendszer betegségei esetén (AIDS, egyéb immunhiányos állapotok) a herpesz fertőzés az egész szájüregre kiterjedhet (gingivostomatitis herpetica), a fájdalmas hólyagok teljesen elboríthatják a nyálkahártyát. Ilyenkor jellemző a magas láz, a száj-, a garatnyálkahártya és az ajkak heves gyulladása. A klinikai tüneteket az áll alatti és a nyaki nyirokcsomók fájdalmas megnagyobbodása kíséri.

A nemi szervek herpesze


A HSV-2 fertőzés elsősorban herpes genitalis formájában zajlik. A nemi szervek (genitáliák) apró hólyagos (vesiculosus) elváltozásához az ágyéki (inguinális) nyirkcsomók duzzanata társul. A HSV-fertőzések hajlamosak a többszörös kiújulásra.
A fertőzés kezelésére és a visszatérő epizódok lerövidítésére az acyclovir alkalmas.

10-A LYME KÓR

A Lyme kór a kullancs csípése által terjesztett betegség. A csípés kapcsán a Borrelia burgdorferi nevezetű kórokozó kerül a vérbe, mely aztán megbetegíti a szervezetet és a Lyme kór elnevezésű betegséget okozza. Ennek egyik tünete az ún. erythema chronicum migrans, mely a kullancscsípés után 3-30 nappal jelentkezik. Jellemző rá, hogy a kullancscsípés helyén kis piros folt alakul ki, mely a szélek felé terjed, közepe kifehéredik és az elváltozás gyűrű alakú lesz, majd a testen számos helyen ugyanilyen elváltozás jelentkezik. Ha ilyet észlelünk, azonnal keressük fel házi gyermekorvosunkat! Sajnos a Lyme kór ellen védőoltás nem létezik, fertőzés esetén gyermekünk antibiotikum kezelést fog kapni.
 

Jellegzetes bőrelváltozás az alkaron

 

 

 

11-ÓTVAR

Az ótvar főleg óvodás korúak között fordul elő, a betegséget baktériumfertőzés okozza. Ez általában gennyel telt hólyagos bőrelváltozás, legtöbbször az arcon, a száj környékén, mely a kicsi vakarózása által továbbterjed a vakarási nyomok mentén.
A baktériumot a gyermek a fertőzött kezével viszi tovább a játékokra, a társa testére, így nem egyszer már 5-6 gyermek elkapja, mire az első orvoshoz kerül.
Kezelése fertőtlenítő oldattal, baktérium ellenes krémmel történik a kicsi kezének, körmeinek gondos tisztítása mellett. Mivel fertőz, gyermekünk addig ne menjen közösségbe, míg meg nem gyógyult teljesen

Kiterjedt ótvar-Staphylococcus/
Streotococcus fertőzés által okozott ótvar ótvar
12-Uszodaszemölcs

Jellemző a tipikusan apró, de időnként nagyobb méretű, fénylő, tömött „hólyagcsa”, melynek a közepe behúzódott. Megnyomva kásás massza üríthető. A testen bárhol megjelenhet, de általában a csoportos, vagy a vakarásnyomot követő vonalas elrendeződés figyelhető meg. Gyakran látjuk a könyök-, térdhajlatban, nyakon. Ha a szemhéjon jelenik meg, terápiás nehézséget okoz, érdemes szemészhez fordulni vele.

Ha csak egy szemölcsöt is észreveszünk a gyermek bőrén, érdemes egyből bőrgyógyászhoz fordulni vele, hogy megelőzzük az elszaporodását. Sajnos az egyetlen célravezető gyógymód az eltávolítás. Javasolt lokális érzéstelenítő krémezést követően kis, speciális kanállal eltávolíttatni. Ezt általában többször, 3-4 alkalommal meg kell ismételni, mivel előfordulhat, hogy a már fertőzött sejtekből még nem alakult ki a látható elváltozás.

A belső szemzugban elhelyezkedő molluscum szemölcsök

 

-KOLLAGENÓZISOK -KÉPEKBEN

 

KOLLAGENÓZISOK-KÉPEKBEN

 

 

Az elmúlt néhány évtized során több, korábban ismeretlen okú betegségről vált ismertté azok immunológiai eredete. Autoimmun betegség alatt azt értjük, hogy szervezetünk immunrendszerének sejtjei (bizonyos fehérvérsejtek, makrofágok) és az általuk termelt antitestek megtámadják testünk különböző sejtjeit, szöveteit, bennük gyulladásos folyamatokat indítanak el, így okozva a súlyos betegségeket

A autoimmun kórállapot kifejlődéséhez az esetek többségében hetek, hónapok, sokszor évek szükségesek. A kialakulás fázisában már észlelhetők olyan klinikai tünetek és immunszerológiai sajátosságok, amelyek gyanút kelthetn

 

Mi hívhatja fel a figyelmet az induló autoimmun betegségekre?

 

A szemhéjödémának szerteágazó kóroktana van,de ha hosszantartó,kezelésekre nem reagáló a lefolyás,gondolnunk kell egy auroimmun betegség fennállásának a lehetőségére is.

A bedagadt szem láttán hajlamosak vagyunk allergiára gondolni és betegeinket allergológiai szakrendelésre vagy bőrgyógyászhoz irányítani.

- Pedig a szemhéjödémának számos egyéb oka is lehet.. Az allergiás reakción kivülő  gyakori ok lehet  

például rovarcsípés után, gyógyszeres kezeléskor vagy kontaktallergia következtében.

-A fertőzések (vírus-, baktérium- és parazita-infekciók) szintén szerepelnek a lehetséges okok között.

- A könnytömlő és kötőhártyagyulladás, vagy akár a szomszédos melléküregek gyulladása hatására is kialakulhat a szem körüli duzzanat.

- A homlok vagy a felső szemhéj neuralgiaszerű fájdalma szerte terjedő herpeszt sejtet.

- Számos belgyógyászati betegségnek van szemhéjelváltozással járó tünete.

-A szemhéjödéma közelgő veszélyekre is felhívhatja a figyelmet.

-A hossantartó hőemelkedés vagy lázas állapot,izom és izületi panaszok,bizonyos szervek vagy szervrendszerek érzékelhető de bizonytalan tünetei,mindmegannyi lehetnek egy kollagenózis bevezető tünetei..

-Olykor amikor a gyakorló orvos már nrm tud mire gondolni a tünetek bizarr jellege miatt-Hát gondoljon kollagenózisra !!!

 

Nyujtson a alábbiakban bemutatot képanyag mindennapi gondjaik megoldásához egy szerény segitséget azoknak akik ezt igénylik

 

1-. Lupusz

A lupusz az immunrendszer betegsége, a lassú, progresszív lefolyású elfekélyesedések orvosi megnevezése. Tulajdonképpen a bőr egyfajta gümőkórja, amely mintegy borsószem nagyságú, áttetsző, sárgás-gélszerű tartalmú kinövésekben nyilvánul meg. Leggyakrabban az orr környékén, az orr, a száj és a garat nyálkahártyájában jelenik meg. A nőknél tízszer gyakrabban jelentkezik, mint a férfiaknál.
Ez egy krónikus, szakaszonkénti lefolyású autoimmun betegség, amely a kötőszövet gyulladása következtében jelenik meg. A betegség következtében a szervi érintettség többszörös: érinti a veséket, a szívet, az idegrendszert, a mellhártyát. A Szisztémás Lupusz Eritematozusz nevű válfaja a legsúlyosabb, kortikoszteroidokkal és immunszupresszív szerekkel enyhíthető.
Tünetei: izületi és mellkasi fájdalmak, izületi gyulladás, kiütések, fáradtságérzet, homályos látás, köhögés, dagadt nyirokcsomók

--Pillangó formátumu bőrtünet az arcon
-Idem

-Szubakut lupusz a lábfejen.

 

 

 

 

2- Arthritis gyermekkori (Fiatalkori arthritis, Fiatalkori rheumatoid arthritis)

Arthritis gyermekkorban? Hát nem, hogy csak egy régi személy-kór?
A legtöbb laikusok és sok orvos nem érzékelte, hogy ízületi gyulladás gyermekek feltétel nél létezik. Az érintett gyermekek és családjaikban az oktatás elengedhetetlen  feltétel.
Sok gyermek szenvedett ezelőtt hónapokig vagy évekig mielőtt a diagnüzist felállitották   és megfelelő kezelést kezdtek a gyermeknél
Mik a jelei, tünetek, és kezelése a különböző formájú juvenilis rheumatoid arthritis?
Három fő formája a juvenilis rheumatoid arthritisnek
-pauciarticular (kevesebb, mint négy érintett ízületek),
-poliartikuláris (négy vagy több ízület érintett),
- és a szisztémás fellépő (Ízületi gyulladás esetén, magas láz és kiütés)

-Fuziformis ujjak
-Deformált térdizületek
 -A szisztémás klinikai forma kiütései 3- Dermatomiozitisz

A bőr és az alatta lévő izom együttes gyulladása.
- Minden valószínűség szerint egy bőrjelenségekkel, beidegzési zavar miatti izomsorvadással, ízületi panaszokkal és az általános állapot változásával társuló autoimun-betegség. Belső szervi rosszindulatú daganatos betegség (tüdő, nemi szervi, gyomor- és bélrendszeri daganatok) is állhat a hátterében.

_Tünetek
Vörös, gyakran pikkelyesen hámló kiütések jellemzik az ízületek felett, főleg az ujj ízületei felett, de a térdek, könyökök és bokák felett is
Az arc vörössége némi duzzanattal a szemek környékén (periorbitális eritéma) és az arcon (pofacsonti kiütés) gyakori, csakúgy, mint a felső szemhéjak lilás elszíneződése-Farpofákra lokalizált bőrkiütések -Fekvő állapotban lévő gyermek-kiterjedt bőrkiütésekkel -Arckifejezés-lilás szinü arc-duzzadt szemhéjak -Kezek-a kisizületek szintjén a bőrfelület vörös,gyulladásos-Elváltozás a kezeken a kezdeti stádiumban

 

 

4- Szklerodermia

A szkleroderma (szisztémás szklerózis) idült betegség, melynek során a bőrben, az ízületekben és a belső szervekben degeneratív elváltozások és hegesedések, valamint érelváltozások alakulnak ki.
A szkleroderma görög eredetű szó, amit úgy fordíthatnánk le, hogy 'feszes, kemény bőr". A bőr fényessé és feszessé válik.Legjellemzőbb tünete a bőr keményedése, megvastagodása.,merevvé válása
A szkleroderma (szisztémás
szklerózis) idült betegség, melynek során a bőrben, az ízületekben és a belső szervekben degeneratív elváltozások és hegesedések, valamint érelváltozások alakulnak ki.

 

 

-Az arc mimikája-a száraz bőr miatt merev-mimikaszegény,jelző értéküek a kiütések

 

 -Vértelen ujjak,gyulladásos tünetek,trófikus zavarok

 

 -Fehér ujjak-/keringési zavar/

 

-Lila újjbegyek

 

 

 -Fekélyképződés az ujjakon

 

 

-Kifekélysedett újjbegy

 

 

 -Gangrénás újjbegy

 

 

 -Merevedett,deformált újjak

 

 

 Fehér foltok,vörös alapon az áll allatti bőrfelületen

 

 

 -Ichtiózis congenita az újszülött tenyerén—kóreredeti összefüggés a Sjögren szindrómával

 

 

 

 

 

-Idem az újszülött alkarján

 

 

 

5- A Sjögren-szindróma

A Sjögren-szindróma autoimmun eredetű idült gyulladásos megbetegedés, amely elsősorban a külső elválasztású mirigyeket, főként a nyál- és könnymirigyeket érinti. A panaszok kialakulásáért a könny- és nyálmirigyek immunsejtes (limfocitás) gyulladása tehető felelőssé. Más nyálkahártyák is megbetegedhetnek, ilyenkor változatos tünetek jelennek meg.
Jelentkezhet önállóan, vagy reumatoid arthritishez, szisztémás lupusz erythematózushoz, illetve jó- és rosszindulatú limfómához (nyiroksejt-eredetű daganat) kapcsolódóan másodlagosan is. A vese- és idegproblémák többnyire az önállóan megjelenő formánál alakulnak ki.

A szem nagyon kiszárad, viszketni, égni kezd, a beteg úgy érzi, mintha valami lenne benne. A könnytermelés hiánya miatt a szemek néha annyira kiszáradnak, hogy a szaruhártyán fekély is kialakulhat, melynek következtében nagyfokú fájdalom és fényérzékenység lép fel.

A szájszárazság a másik nagyon jellemző tünet, amely megnehezíti a beszédet, a rágást, a nyelést, és a fogak gyors romlásához vezet. A nyálmirigyek időnként fájdalmasan megduzzadnak, az ízérzés és a szaglás is elveszhet. A nyáltermelés lecsökkenése miatt a nyelv széle és a szájzug is könnyen berepedezhet.

A nyál- és a könnymirigyeken kívül más mirigyek is érintettek lehetnek, így a csökkent nyák- és váladéktermelés következtében kiszáradás, égő érzés jöhet létre az orr, a garat, a gége, a légcső és a hüvely területén is. Ha az orrnyálkahártya is súlyos fokban sérül, a felszínén kialakult fekélyek miatt akár az orrsövény is átszakadhat. A kiszáradt légcső okozta tünet a száraz, kínzó köhögés. Rekedtség és torokkaparás jön létre a garat és gége szárazsága esetén.

A nyál mennyiségének lecsökkenése megnehezíti a szilárd táplálék lenyelését, mely a gyomornyálkahártya csökkent nyáktermelésével együtt megnehezíti az emésztést. Súlyos esetben a hasnyálmirigy is érintett lehet, amely ezért nem tud elegendő mennyiségű emésztő enzimet termelni, így puffadás, hasfájás jön létre.

A betegek negyedében nem csak a mirigyeket támadja meg a folyamat, hanem egyéb szerveket, szöveteket is, mint például a vesét, a bőrt, a tüdőket, az ízületeket, valamint az izmokat. Az ízületek közül általában a kéz, a csukló, a boka és a térd érintett. Ezeken a helyeken fájdalmas gyulladás jöhet létre. Ha a bőr kisebb erei begyulladnak (vasculitis), akkor testszerte, de elsősorban a lábakon kiütések lesznek láthatók.

Az izmok ebben a betegségben csak kis területeken, elszórtan károsodnak, nem okozva súlyos elváltozást. A lép megnagyobbodása és a tüdő állományának gyulladása az igen ritka tünetek közé tartoznak. Az idegrendszeri tünetek közül a szédülés, a görcsök és az esetlegesen megjelenő agyhártyagyulladás érdemelnek említést.

 


-Vázlatos kép-a fültőmirigy anatómiai viszonyairol


 -A megnagyobbodott fültőmirigy jellemző tünete a betegségnek


 -Száraz nyelv


 -Ételmaradékok a szájban az elégtelen nyálképződés miatt
-


 A nyálmirigyek megnagyobbodása.

 

 6-Schönlein-Henoch-Purpura

A betegség lényege a hajszálerek gyulladása, aminek következménye a helyi vérbőség, és a bevérzés. Kialakulásának pontos oka ismeretlen. Néhányan a gyógyszerszedéssel hozzák kapcsolatba, de kialakulhat felső légúti hurut, bakteriális fertőzés után is. Gyakrabban jelenik meg a 2 és 8 év közötti fiúgyermekek között, de előfordul ennél idősebb korban is.

A klinikai tünetek közül a leggyakoribb a kiütés, mely minden beteg esetében megtalálható. A tünet ránézésre nagyon jellegzetes: a kiütések az alsó végtagot, a fartájékot és a könyököt érintik, kis foltok, melyek a bőrből kiemelkednek és sűrűn, egymás mellett helyezkednek el. A kiütések kezdetben nyomásra elhalványodnak, később azonban bevérzések alakulnak ki, ilyenkor már nem elnyomhatóak.

A kis erek nem csak a bőrben, hanem más szervekben is begyulladhatnak, és ott okozhatnak változatos tüneteket. A leggyakoribb az ízületi gyulladás, mely általában a térdet, bokát érinti. A megbetegedettek nagy részénél gyomor-bél rendszeri, valamint vesetünetek is jelentkeznek, ilyenkor bél-, ill. vesevérzés alakul ki. Ritkább, de súlyosabb a központi idegrendszer érintettsége. Tudnunk kell, hogy a betegség lefolyása általában enyhe. Szövődmények csak ritkán jelennek meg, és maradványtünet nélkül gyógyulnak.

Mivel a kiváltó okot nem ismerik, így nincs oki terápia. Ha sikerül a kórokozót azonosítani, akkor annak kivédése az egyik terápiás eszköz, egyébként jellemzően tüneti terápiát alkalmaznak, de a különböző megjelenési formákban más és más kezelés alkalmazható.

Az időjárási hatásokra gyorsan reagál az érrendszer, a melegre jellemzően tágul, a hidegre összeszűkül. A légnyomásváltozással járó változások is hatással vannak a betegség lefolyására. A melegfronti hatás kedvez a kórokozók szaporodásának, és a gyulladásos folyamatokat is erősíti. Ezek a külső hatások azt eredményezhetik, hogy intenzívebb lefolyású betegséggel kell szembenézni a betegnek, ha egyébként is érzékeny a melegfronti hatásokra, akkor ez fokozottabban jelenhet meg. A tünetek erőssége nagyban függ az illető időjárás érzékenységétől. Gyermekek esetében erre azért érdemes jobban figyelni, mert az ő szervezetük még tanulja az alkalmazkodási folyamatot, és az egyébként is ingatag szervezetük nehezebben tolerálja az időjárás okozta plusz terhelést

 

-A purpurák jellegzetes elhelyezkedése-a farpofákon,és a végtagok feszitő oldalain

 -Purpurák a bőrfelületen

 

 

 

-ALLERGIÁS BŐRBETEGSÉGEK GYERMEKEKNÉL -KÉPEKBEN-

 

ALLERGIÁS BŐRBETEGSÉGEK GYERMEKEKNÉL KÉPEKBEN-

 

 

Az allergiás eredetü bőrbetegségek igen gyakoriak a gyermekkorban,kezdve a csecsemőkortól és egészen a serdülő korig.Azt észleljük sokszor hogy   a tapasztaltabb anyukák már kész kórismével nyitnak be rendelőinkbe.Ezeknek a betegségeknek egy jó része csupán egy biológia diszkonfort állapotát tartja fenn,de vannak súlyos lefolyásu életveszélyes kórképek is.

-Hatalmas a szakirodalmuk,de a végén a dolgok a tennivalók leegyszerüsödnek,mert ezeket a betegségeket a gyermekek fokozatosan kamaszkorig kinövik.

Ezeknek a betegségeknek jó része hirtelen kezdődik és úgy gondolom hogy hasznosnak vélhető egy képes illusztrációju munka amiből el tudunk igazodni azonnal.

Ezt az anyagot tárom az alábbiakban önök elé a lehetőségeim határértékeit figyelembe véve.

 

1-URTIKÁRIA-CSALÁNKIÜTÉS

 

A bőrön és nyálkahártyákon megjelenő, rendszerint 1-2 cm átmérőjű rózsaszínű-vöröses viszkető elváltozás, melyet időnként hólyagképződés is kísér. A csalánkiütésnél a kis erek falának fokozott áteresztőképessége miatt vizenyő képződik (folyadékkiáramlás történik a szövetekbe). A kiütés általában néhány perc alatt alakul ki, és gyorsan (20 perc-néhány óra) visszafejlődik.
Az allergiás bőrbetegségek rendkívül gyakoriak: a bőrgyógyászati szakrendeléseken a betegek egyharmada ilyen panaszokkal jelentkezik. Az emberek 20%-ánál élete folyamán legalább egyszer jelentkezik csalánkiütés.

-
-AZ EGÉSZ TESTFELÜLETRE KITERJEDŐ CSALÁNKIÜTÉS
-CSALÁNKIÜTÉS A LÁBFEJEN


-CSALÁNKIÜTÉS AZ ALKARON

-GIGANTIKUS MÉRETÜ URTIKÁRIA-JELLEGZETES URTIKÁRIÁS PLAKARD

 

 

 

 

 

 

2-Krónikus csalánkiütés

 

A több hétig fennálló tünetek, ill. a tünetmentes időszakot követően ismét jelentkező csalánkiütést nevezik krónikus csalánkiütésnek.Leggyakrabban a középkorú nőknél fordul elő. A heveny csalánkiütést már elszenvedőknek mintegy 25 százalékánál alakul ki a krónikus, hosszantartó tünetekkel járó, ill. rendszeresen visszatérő urtikária.
A diagnózis felállítása és kezelése sem könnyű, mert nehéz a kiváltó okot megtalálni, általában az esetek 20-30 százalékában tárható fel az ok, a kutatások egyre inkább azt támasztják alá, hogy autoimmun háttere van a
krónikus urtikáriának .

A
krónikus csalánkiütésre hajlamosíthatnak egyes nem kezelt, idült fertőzések (pl. arcüreg-, torok-, mandula-, középfül-, epehólyag-, vese-, petefészek-, méh-, prosztatagyulladás, fogtályog, bélparaziták, gombafertőzés), ill. Candida-problémák is. Az élelmiszer-adalékok, az alkohol, a borban és az érett sajtokban (camambert) lévő biológiailag aktív vegyületek, bizonyos gyógyszerek hatóanyagai (aszpirin, antibiotikum, szulfonamid, morfium és más narkotikum), ha nem is okozói, de elősegíthetik az allergiás reakció kiváltását.
-KRÓNIKUS CSALÁNKIÜTÉS A TÉRDHAJLATBAN3-Pigment urtikária

.

KEREK VAGY OVÁLIS ALAKZATU VISZKETŐ FOLTOK ALAKJÁBAN JELENIK MEG,AMI KÉSŐBB BARNÁS SZINÜVÉ VÁLIK. A KIÜTÉS VISSZATÉRŐ CIKLUSOKBAN ISMÉTLŐDHET.VAN AMIKOR A TARTAMA 1-2 ÉVIG ELHÚZÓDHAT

 

AZ EGÉSZ TESTFELÜLETRE KITERJEDŐ PIGMENT URTIKÁRIA

 

 

VÖRÖSES BARNÁS PIGMENTURTIKÁRIA

 

 

 

 

 

4.-Srophulusz

 

 

A GYERMEKKOR GYAKORI, AZ URTIKÁRIÁVAL ROKON ALLERGIÁS JELENSÉGE.
-A TÖRZSÖN ÉS A VÉGTAGOKON,VISZKETŐ KEMÉNY GÖBCSÉK,OLYKOR LENCSÉNYI HÓLYAGOK FORMÁJÁBAN JELENTKEZIKHÓLYAGOS FORMÁJA AZ ELSŐ PILLANTÁSRA A VARICELLA GYANUJÁT KELTHETI.A STROPHULUS AZONBAN SOHASEM JELENIK MEG A HAJAS FEJBŐRÖN VAGY A SZÁJNYÉLKAHÉRTYÁN.KINZÓAN VISZKET AMI BEFOLYÁSOLJA A GYERMEK ÁLTALÁNOS ÁLLAPOTÁT

 

Gyakoribb panaszok, tünetek:

 • Kültakaró
  • Apró hólyagocskák csoportosan a végtagok bőrén
  • Bőrpír
  • Csomók elsősorban a végtagok bőrén
  • Lokális duzzanat egy régióban a bőrőn
  • Nedvedző kiütés
  • Piros göbcsék
  • Vakarózási nyomok a bőrön
  • Vörös alapon hólyagos kiütés
  • Bőrből kiemelkedő sötétvörös folt
  • Forró tapintaú bőr
  • Érdes bőr körülírt területen
 • Fej
  • Apró hólyagocskák az arcbőrön
 • Idegrendszer és izomrendszer zavarai
  • Fájdalom a bőrön
  • Bőrtünetek viszketnek
  • Viszketés kiütéssel a bőrön
  • Viszketés égető fájdalomérzéssel a bőrön

 

-HÓLYGOS KITERJEDT STROPHULUS A FELSŐ VÉGTAGOKON

 

 

 

 

5.-Prurigó

A prurigo-erős viszketéssel járó sajátságos bőrbetegség, amely rendesen a legzsengébb gyermekkorban kezdődik, legtöbb esetben a serdülő korig, sokszor azonban tovább is tart, sőt néha egész életen keresztül kínozza a beteget. A bántalom rendesen már az első életévben kezdődik csalánkiütés tüneteivel. A bőrnek egyes részein, kezdetben majdnem kizárólag a végtagok feszítő oldalain, apró, gombostűfejnyi egészen kendermagnyi, gömbölyü, szintelen vagy gyengén vörös szinü, kemény tapintatu, a bőrbe mintegy beékelt csomók, göbcsék lépnek fel, amelyek kiállhatatlan viszketést okoznak; sokszor inkább csak kitapintani mint látni lehet őket; a vakarásra aztán jobban előtünnek, felduzzadnak és akkor a felvakart csomók, göbcsék tetején egy kis csepp viztiszta  gyöngén vörös szinü savó jelenik meg, amely beszárad. Ezen göbcsék azután pár nap több heti fennállás után visszafejlődnek, mig azután helyettük új csomók jönnek elő és egy újabb erupció áll be. A szerint amint ezen erupciók rövidebb vagy hosszabb időközökben ismétlődnek és többé vagy kevésbbé nagy fokuak, már kezdetben következtetést lehet vonni arra, hogy a betegségnek. milyen lefolyásu lesz; enyhébb, könnyebb lefolyásu-e,  vagy. pedig súlyosabb. A vétagok feszítő oldalain kivül kedvelt fellépési helye még a göbcséknek a keresztcsont, azután a hát és a has bőre. Az ízületek hajlító oldala és az arc rendesen egészen mentek maradnak a bántalomtól

 

 

 

A PRURIGÓ JELLEGZETES KÉPE

 

 

 

 

 

 

6-Angioödéma

Az angioödéma egyfajta hirtelen fellépő duzzanata a bőrnek és a bőr alatti szöveteknek. Ez az állapot hasonló természetű,a csalánkiütéshez (urticaria néven is ismert), azzal a különbséggel, hogy csalánkiütés a felső bőrréteget érinti

 ,A  duzzanat különböző helyeken fordulhat elő, leggyakrabban a végtagok, a nemi szervek, a nyak, a torok és a arc Az eseményindítók változnak, és a fertőzések, a kisebb sérülések, a mechanikai irritáció, vagy a stressz. A legtöbb esetben ödéma 12–36 órán keresztül alakul ki, és majd enyhül napjainkban napon belül.

Angioödéma válhat orvosi sürgősségi esetté is,olyankor amikor a léguti elzáródás tünetei dominálnak.Ilyenkor ha nem avatkoznak be időben akár fulladásos halál is előállhat.

 

AZ AJKAK HATALMAS ANGIOÖDÉMÁS DUZZANATA

 

 

 

IDEM

 

 

 

-A SZEMHÉJAK OLYAN MÉRVÜ DUZZANATA HOGY AKADÁLYOZZA A LÁTÁST

 

 


 

-HÁROM ÉLŐSKÖDŐ KÉPEKBEN

 

HÁROM ÉLŐSKÖDŐ KÉPEKBEN

 

-RÜH-KULLANCS-TETVESSÉG-

 

SZERKESZTÉSI MOTIVÁCIÓ-Úgy gondolom hogy helyesebben járok el akkor amikor az ikonográfiai anyaggal kezdem ezt a közleményt ,majd egy rövid elméleti anyaggal fejezem be.Hansúlyozom ugyanakkor hogy ebben is számos gyakorlati szempontra hivom fel a kedves olvasó figyelmét.

 

 

A RÜH

 

 -A rüh atka morfológiája

 

-Atkajáratok a térden

 


-Atkajáratok a csuklón

 

-Atkajáratok a bőrön

 

-Felülfertőzött rüh mindkét kezen

 

-Atkajáratok egy 5 éves gyermek heréjén

 

-Atkajáratok egy 10 éves gyermek nemiszervén

 

-Rühatka fészek a vakaródzás jól látható nyomaival

 

 

 

A KULLANCS

 

-A kullancs külleme

 

-A kullancs szivókorongja

 

-A szivókorong behatolása a bőrbe

 

-A vérszivás mechanizmusa

 

-A Lyme kór börtünete

 

-Idem

 

-Egy jóllakot kullancs

 

-az eltávolitás módjai és szabályai

A kullancs kivétele nem orvosi feladat, mindenkinek értenie kellene hozzá, ugyanúgy, mint az elsősegély nyújtásához. Használhatunk speciális csipeszt, kullancskiemelő kanalat.
Az állat legkönnyebben egy minden háztartásban található finom csipesszel ragadható meg.

Fogjuk meg a potrohát - minél közelebb a bőrhöz - és finoman, egyenletesen húzzuk. Ha a feje bennszakad a bőrben, ne ijedjünk meg. A bennmaradt fej egy-két hét alatt idegen testként kilökődik.

Régi kullancs eltávolítási technika!

A belénk fúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk! Nyálazzuk meg a gyufa fejét majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs pár másodperc múlva átmászik a gyufára -mert nagyon szereti a foszforos illatot-, képes elhagyni miatta a testünket! Lehet, ez nem tudományos eltávolítás, de a lehető leg- "emberségesebb", és biztosan mindig sikeres, sőt a kullancs feje még véletlenül

 

 

 

-Az eltávolitandó kullancs megragadásának a helye

 

-Az eltávolitás módja csipesszel

 

-Az eltávolitás módja cérnával

 

-Szémtalan kullancs a kutya orra körül/nem tud hozzájutni a kutya/

 

-Kullancs a kutya szőrzetében

 

 

TETVESSÉG

 

Közönséges tetü

 

-Lapos tetü

 

 

-Fejtetü

 

-Tetüdáridó a hónaljszörzetben

 

-A szempillák eltetvesedése

 

-A tetü csipés jellegei a bőrfelületen

 

-A hajtetü serkéi

 

-Serkelerakás

 

 

RÖVID ELMÉLETI TÁJÉKOZTATÓ MELLÉKLET

Rüh

A rüh viszkető bőrbetegség, melyet egy atka, a Sarcoptes scabiei - magyarul rühatka - okoz. Leginkább testi kontaktussal terjed. Enyhébb esetben akár gyakorlott bőrgyógyásznak sem könnyű kimondania a diagnózist.

rüh, rühösség, rühesség, scabies

A rüh - a köztudattal ellentétben - egyáltalán nem csak az elhanyagolt embereket érinti. Előfordul olyan családokban is, amelyek nagy gondot fordítanak a személyi higiénére.

A rühösség kiváltó tényezője

A rühöt a Sarcoptes scabiei nevű atka okozza. Elsősorban szoros testi kontaktussal, egy ágyban alvással terjed. Időnként törölközővel, ágyneművel is átkerül egyik emberről a másikra. Állatokon is előfordul, de róluk ritkán kerül át emberre, mert az egyes állatokat más Sarcoptes variációk fertőzik.

A rüh tünetei

Az apró pirosas kiütések kevéssé jellegzetesek.
-Jellegzetes viszont az atkajárat, amely azonban nem mindig fedezhető fel. A viszketés legtöbbször igen erős, éjszaka, ágymelegben még fokozódhat is. Leggyakoribb előfordulási területei: kézujjak, könyök, térd, emlők, has, fartáj.nemi szervek Csecsemőkben a talp-tenyér is gyakran érintett.

A rühösség kezelése

A patikában többféle szer is kapható, de a legtöbbször érdemes bőrgyógyászhoz fordulni a biztos kórisme és a megfelelő kezelés kiválasztására.
-
Szteroid tartalmú krémet ne alkalmazzunk. A kezelés után viszont érdemes testápolót használni, mert az oldatok és gélek kiszáríthatják a bőrt.
.

Kullancs!

Előljáróban-A kullancs csipés 2 féle betegséget okozhat az emberi szervezetben amiből az egyin nagyon súlyos olykor életveszélyes lefolyásu lehet.

Ezek a következők-

Az agyhártyagyulladás

A kullancs által okozott betegségek kapcsán leggyakrabban a ritka, ám annál súlyosabb fertőzést, az agyhártyagyulladást szokták említeni.
Az idegrendszert megtámadó, kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladást egy kizárólag állatról emberre terjedő vírus okozza. A vírussal fertőzött kullancsok által terjesztett betegségnél is nagyon fontos a korai felismerés, ugyanis az esetek bizonyos százalékában visszafordíthatatlan következményekkel járhat a vérszívó csípése. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek, akiknél nagy jelentősége lehet a védőoltásnak.

Tünetek

 • Hányás.
 • Bőrvérzés.
 • Magas láz.
 • Fényérzékenység, egyensúlyzavar.

További figyelmeztető jel lehet, ha egy-két hét lappangási idő után influenzára emlékeztető tünetek jelentkeznek, melyek néhány nap enyhülés után ismétlődnek. Az agyhártya-gyulladásos megbetegedések kezelése antibiotikummal történik, ami fontos, hogy időben megkezdődjön. Bár az esetek többségében teljesen felgyógyulnak a betegek, olykor az idegsejtek is károsodhatnak. Ugyanakkor extrém esetben végtagi vagy légzőszervi bénulás is kialakulhat.

Lyme-kór

A kullancs által okozott betegségek közül a Lyme-kór esetében különösen nagy jelentősége van a korai felismerésnek. Ennek oka, hogy az agyhártyagyulladással ellentétben a Lyme-kór ellen egyelőre még nincs védőoltás. Ha nem veszed észre időben a tüneteket, a kezeletlen betegség krónikussá válhat, és a gyógyulás hosszú évekig is elhúzódhat.

 

Tünetek

 • Ízületi és izomfájdalom.
 • Nyirokcsomók duzzanata.
 • Fejfájás, levertség, ritkán láz.
 • Vándorló, kokárdaszerű bőrpír.
 • Végtagzsibbadás, izomgyengeség.

A Lyme-kórt egy, a kullancsok emésztőrendszerében megbújó Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza, ami kezdetben alig észrevehető tünetekkel jár. A szimptómák közül az egyik legjellemzőbb a kullancs csípése helyén megjelenő kokárdaszerű bőrpír, melynek átmérője folyamatosan változik. A Lyme-kór megelőzésében döntő fontosságú lehet a szabadban töltött programot követő, alapos önvizsgálat. A kullancsok ugyanis legalább 24 órát kell, hogy vérszívással töltsenek ahhoz, hogy a fertőzött példányokban található baktériumok a szervezetedbe kerüljenek, és a vérárammal a szövetek között vándorolva elterjedjenek. A Lyme-kór azért is alattomos betegség, mert a tünetek hullámzóan jelentkeznek, így előfordulhat, hogy a fertőzött betegek sokáig nem tapasztalják a panaszokat.
De nem csak ezért érdemes azonnal orvoshoz fordulnod. A biztos diagnózis csak a laboratóriumi vizsgálatok után állítható fel, ami után a Lyme-kór szerencsére tökéletesen gyógyítható. A többnyire antibiotikumokkal történő kezelés sikeressége azonban nagymértékben függ a betegség korai felismerésétől és a kezelés hosszúságától.

 

 A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, létét azonban mégis óriási tévhitek övezik. Még a kullancs szakszerű eltávolítása körül is vannak félreértések. Félreértések, amik akár kórházba is juttathatják Önt.

A kullancs

Jelenleg több mint 2 tucat kullancs fajról írnak a lexikonok, hazánkban azonban csak két kullancsfaj elterjedt.

-Az egyik a közönséges kullancs, a másik a kutya kullancs.

Méretre 1-4 mm nagyságúak, tojásdad alakúak, de vérrel teleszívott állapotban babszem nagyságúra is megduzzadhatnak, ami a testsúlyuk akár 200-szorosát is jelentheti.


A lárvák 6, a kifejlett kullancsok azonban már 8 lábbal büszkélkednek. Éppen emiatt a kullancs a pókfélék között foglal helyet, vagyis a kullancs alapvetően nem is a rovarok osztályába tartozik.Hogyan kapja el áldozatát a kullancs?

Egyes kullancs fajok - köztük a közönséges kullancs - nem rendelkeznek szemmel. Áldozataikat különböző külső ingerek révén találják meg. A kullancs elülső lábain egy speciális érzékszerv található, amivel érzékeli a közelben található melegvérű szervezetek (köztük az ember is) szén-monoxid kibocsátását. De a kullancs érzékeli az ember hő kibocsátását, és képesek szaginger alapján is rátalálni áldozatára.

A közhiedelemmel ellentétben azonban nem a magasból ugranak le.

A kullancs számára ugyanis az ideális élettér a nedves, nyirkos, árnyékos aljnövényzet. Nem kedvelik a fényt, a meleget, és a szárazságot, vagyis pontosan azokat a körülményeket, amelyek a fa lombjai biztosítanak.

A közönséges kullancs tehát az aljnövényzetben tanyázik, és inkább rá mászik, rá sodródik az áldozatára. A nem látó kullancs fajok már magasabbra másznak, és inkább rápottyannak áldozataikra, de 1-1,5 méternél magasabbra ők sem másznak.

Elsősorban rágcsálók, madarak vérét szívja, de találtak kullancsot kígyókon és gyíkokon is.A kullancs és a vérszívás? Mit kell róla tudni!

A kullancs miután rávetette magát áldozatára, végigmasírozik az emberen, hogy megfelelő behatolási pontot találjon. Nyelvével érzésteleníti a bőrfelületet, majd az elülső lábával szinte orvosi precizitással felvágja azt. Miután felnyitotta a bőrfelületet a kullancs lábaival lehorgonyozza magát, majd ormányával megkezdi a behatolást. A kullancs ormánya hasonló, mint egy nyílvessző: csak befelé tud haladni.

A kullancs a beágyazódást követően nem kezd rögtön vérszívásba. Eleinte csak a nyiroknedvet szívja, majd 4-6 óra elteltével vágja fel a kapilláris véreret, és kezd vérszívásba.

A vérszívás időtartama a kullancs nemétől, és fejlettségi állapotától függ. A hím kullancs néhány óráig, míg a nőstény kullancs napokig is képes vért szívni. A peterakásra készülő kullancs azonban akár hetekig is csünghet az áldozatán.

Hogy ez idő alatt a vér ne alvadjon meg, a kullancs egyik nyálmirigye véralvadásgátló anyagot termel, ami meggátolja a vér megszáradását. A kiszívott vér a kullancs kesztyűszerű bélrendszerébe kerül, aminek hatására a potrohája babszem nagyságúra is megduzzadhat.

A folyamat teljes egészében fájdalommentes. Mi emberek semmit sem érzünk belőle.Általános tévhitek a kullancs eltávolítása során

A kirándulások után, vagy a hosszabb túrák alatt érdemes rendszeres kullancs-vizitet tartani, és megkérni egy közeli hozzátartozó, vagy barát segítségét egymás átvizsgálására.

A kullancs inkább a puhább bőrfelületek környékén szív vért.

Ha sikerült felfedeznünk egyet, nem érdemes ész nélkül belevágni a kullancs kioperálásába.

A kullancs szakszerűtlen eltávolítása miatt fertőzéseket szedhetünk össze.

A kullancs eltávolítására tilos hegyes, éles tárgyat használni. Nem javasolt a kullancsot tűvel kikaparni. Ha átszakítja a kullancs potroháját, a fertőzött béltartalom átkerül az áldozat szervezetébe.

Hasonló elvek alapján nem ajánlott a bőrbe fúródott kullancs kiálló potroháját folyamatosan tekerni. Ezzel csak azt érjük el, hogy a kullancs megpróbálja magát egyre mélyebben beásni. Rosszabb esetben pedig a forgatás miatt a kullancs teljes béltartalmát átpumpálhatjuk az áldozatba.

A kullancs hatékony eltávolítására használjon kullancs eltávolító csipeszt, amit a gyógyszertárban bármikor beszerezhet, de alternatív megoldásként erős cérnával is próbálkozhat.

A kullancs eltávolításáért nem kell orvos segítségét kérni. A lényeg, hogy nem szabad pánikba esni, nem szabad éles tárggyal kikaparni, dörzsölni, csavarni, nyomkodni.

A fej végénél, a beágyazódott élősködő tövében fogja meg a kullancsot csipesszel, vagy hurokra tekert cérnával, és húzza ki. Mielőtt azonban kitépné a kullancsot, bizonyosodjon meg róla, hogy lábaival már nem kapaszkodik az áldozat bőrébe.

A kullancs eltávolításakor a fej beszakadhat. Ettől azonban nem kell megijedni. Nem szabad tűvel kikaparni. Ilyenkor a kullancs már nem fertőz, a beszakadt feje pedig idegen testként pár napon belül kilökődik a testből.

Vannak tűszúrásnyi, alig észrevehető kullancsok. Ezek nagyon ritkán fertőzöttek. Vérszívásuk csak néhány óráig tart, utána elhagyják az áldozataikat. Tehát nem érdemes tűvel kioperálni őket.

Ha kint van a kullancs, fertőtlenítse a sebet alkohollal, vagy jóddal, majd jegyezze fel a kullancs-csípés helyét és időpontját. A kitépett kullancsot tegye el egy kis dobozba, mert ha esetleg később tünetei lennének, a kullancs átvizsgálásával következtetni lehet a fertőzésre.

Tünetek esetén forduljon egy kullancsambulanciához. A tünetekről később bővebben olvashat.Hogyan kerül a kullancs szervezetéből az emberbe a kórokozó?

A kullancs világszerte több száz betegség terjesztésére képes, de csak töredékük veszélyes az emberre. A legritkább, mégis a legsúlyosabba vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás.

Ez ellen szerencsére már van védőoltás.

A leggyakoribb baktérium okozta megbetegedés ellen, vagyis a Lyme kór ellen azonban sajnos még nincs vakcina.

A Lyme-kór bacilusa a kullancs gyomorrendszerében, a potroha végében található. Elsősorban a kifejlett kullancsok terjesztik, de abból is csak minden ezredik fertőzött.

Mivel a kullancsnak nincs "végbélnyílása" a feleslegessé vált vért visszaöklendezi az áldozatába
. Ez veszélyes, mert a Lyme-kór bacilusa átkerül az áldozatba.


Hogyan szabaduljak meg a kertemben található kullancsoktól?

Ha sok a kullancs a kertjében, és szeretne megszabadulni tőlük, mert nem szeretné veszélynek kitenni Önmagát, és a családját, akkor egy speciális irtási technológiának, és a három lépcsős ütemezésnek a segítségével elérhető, hogy hosszú távon veszélytelen maradjon a kertje még akkor is, ha a szomszéd nem tesz a kullancsok ellen.

 

"Mit tehetek én a kullancs fertőzöttség ellen?"

Az első lépés, amit meg kell tennie, hogy részletesen átolvassa a három lépcsős kullancsirtás technikáját. Ha ezen túl van, már nagyobb biztonságban tudhatja magát, de mindezek mellett Ön is beavatkozhat a kullancs-fertőzöttség csillapításában.

A kullancsok ősszel megkezdik a készülődést a télre. Behúzódnak az avar alá, hogy a lehető legnagyobb eséllyel átvészeljék a téli időjárást.

Az ősz eljöttével feltétlenül gereblyézze össze a lehullott faleveleket, és amint lehet égesse el őket.
Ezzel nemcsak jó néhány kullancs pusztítását érheti el, de kevesebb eséllyel fogják tudni átvészelni a telet.

Nyáron pedig rendszeresen nyírja a füvet! Ne engedje elgazosodni a kertet, mert az annál jobb életteret nyújt a kullancsok számára. A magas fűszálak árnyékában előszeretettel húzódnak meg. A lenyírt füvet ugyanakkor feltétlenül égesse el.

Tetvesség

A fejbőr nagyon erősen viszket, a nyak gyakran bepirosodik... Ez a tetvesség jele lehet. Szűrés kapcsán előfordulhat, hogy csak serkék találhatók, kifejlett rovar nem.

Fejtetvesség

A fejtetvesség (Pediculosis capitis) kórokozója a Pediculus capitis, egy körülbelül 3-4 mm-es vérszívó rovar.

- Főleg gyermekközösségekben, idősek otthonában és elhanyagolt körülmények között élőkön okoz, néha járványszerűen, fertőzést.

A fejtetűre 5-7 napos fejlődési ciklus jellemző.

 Serkéit a hajszálakra ragasztott petetartókba rakja. Ezek tojásdad, szürkés 0.8 mm hosszúságú képletek.

- A kikelt rovarokat vizsgálatkor főleg a fejbőr széli részén, a fül mögötti és a tarkótáji területeken láthatjuk.

-Szűrés kapcsán előfordulhat, hogy csak serkéket található, kifejlett rovar nem.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

A fejbőr nagyon erősen viszket, a nyak gyakran bepirosodik és a kivakart területeken baktériumok telepedhetnek meg, gennyes váladékozást okozva, melytől összeragadhat a haj.

Kezelése speciális oldattal történik, mellyel a fejbőrt alaposan be kell dörzsölni és 12 órán át hagyni kell hatni.

Az ezt követő hajmosás után újra le kell kezelni a fej bőrét és tartósan rajta is hagyni a folyadékot. 5-6 nap múlva el kell végezni egy harmadik kezelést is az időközben kikelt élősködők elpusztítására.

-Ezek kikelése megelőzhető a serkék mechanikus eltávolításával, azaz a hajszálról való lehúzgálásukkal is. A beteg környezetében élőknek is mindenképpen átvizsgáláson kell átesniük, hogy szükség esetén megkaphassák a kezelést. A fertőzési láncnak így lehet elejét venni.

Lapostetű

A lapostetvesség (Pediculosis pubis) kórokozója a lapostetű (Pthirius inguinalis), egy pajzs alakú vérszívó rovar.

A fanszőrzetben , ritkábban a hónalj, a hasfal és a végtagok szőrzetében él a szőrszálak tövénél a bőrbe fúródva ill. a szőrszálba kapaszkodva.

A szempillák, szemöldökszálak tövénél is láthatóak időnként serkéi, főleg gyermekek esetében.

Kerekded, 1.5 mm körüli serkéit nagyszámban rakja. Vérszívása, csípése nyomán szürkéskék foltok jelenhetnek meg.

- Nagyon jelentősen viszket, a beteg erősen kivakarja a bőrét, mely területek felülfertőződhetnek.

Kezelése hasonlóképp történik, mint a fejtetvességé. A ruhák fertőtlenítő mosását, vasalását el kell végezni. Nemi betegségnek számít, ennek megfelelően a lehetséges fertőzött partnereket is kezelni kell.

Ruhatetvesség

A tetvesség ma már ritka formája a ruhatetvesség (Pediculosis vestimentorum), kórokozója a ruhatetű (Pediculus vestimentorum).

- Ma már szinte kizárólag csak hajléktalanokon, elhanyagolt magatehetetlen embereken fordul elő.

A tetvek csak átmenetileg, a vérszívás idején tartózkodnak a bőrön, petéiket a ruházat ill. ágynemű ráncainak textilszálaira ragasztják.

- Testszerte viszketést okoz, jellegzetes vonalszerű kivakarások láthatóak a bőrön.

- Elhanyagolt esetekben barnás foltok alakulnak ki, valamint kis kivakart csomók jelenhetnek meg és a felülfertőződés itt is kialakulhat.

Igen rossz higiénés körülmények között, pl. háborús időszakban járványos betegségeket közvetíthetnek a ruhatetvek

. Kezelése megegyezik az egyéb típusú tetvességekével, fertőtlenítéssel és a lehetséges kontakt személyek kezelésével egybekötve.

 

-GYERMEKKORI BŐRFERTŐZÉSEK KÉPEKBEN

 

-GYERMEKKORI BŐRFERTŐZÉSEK  KÉPEKBEN.-

 A bőrgyógyászati rendelőkben a betegek igen nagy százaléka bőrfertőzés miatt jelentkezik. Ilyenek a bőrnek, a bőrfüggelékeknek, a szőrtüszőknek, faggyúmirigyeknek, illetőleg a körömnek a fertőzései, de sokszor nyálkahártya fertőzésekkel is felkeresnek bennünket.Ezzel a munkával a gyakorló orvosnak szeretnék egy vizuális támpontot nyujtani a bőrfertőzések felismerésének tárgykörében.A gennykeltô baktériumok által okozott bôr-, és lágyrész fertôzések száma az utóbbi 10 évben megnövekedett.
Ennek több oka van.
 Ezek közül megemlítendôk: a bôrápolás hiányosságai, gyógyszerek és gyógyhatású szerek helytelen használata, téves diagnózis, környezeti ártalmak, a lakosság egy részének rossz higiénés viszonyai.
A fertôzô bôrbetegségekben gyakoribbak a szövôdményes formák is. A súlyos, esetleg az életet is veszélyeztetô szövôdmények (gangréna, fasciitis, szepszis) oka elsôsorban a késôn megkezdett vagy nem megfelelô helyi és szisztémás kezelés, a fertôzésért felelôs baktérium faj rezisztenciája a választott antibiotikumra.
A kísérôbetegségek (daganat, anyagcsere-betegségek, immunbetegségek, gyógyszeres kezelés) súlyosbítják a fertôzô bôrbetegségek lefolyását. A szövôdmények kezelése elhúzódó és költséges, maradandó egészségkárosodással is járhat (osteomyelitis, amputáció).
 A gyakorló orvos számára fontos, hogy ismerje és tudja diagnosztizálni a gennykeltôk által elôidézett bôrbetegségeket, és megkezdje a tünetek korszerü kezelését, mert a helyes kezelés fontos. A rizikócsoportok (diabetes mellitus, cirrhosis, daganat) részére ajánlatos tájékoztatást adnia a kezelôorvosnak, hogy a banálisnak tunô bôrfertôzések esetében is azonnal kérjen tanácsot
A gennykeltô baktériumok – elsôsorban Staphylococcus aureus és a Streptococcus pyogenes (b) haemolyticus) által okozott elsôdleges és másodlagos bôrbetegségek száma szaporodik. A kórképek korai felismerése és kezelése fontos epidemiológiailag, és a szövôdmények (fasciitis, sepsis) megelôzésére is.

Elsődleges és másodlagos bőrfertőzések

A bőrfertőzések lehetnek elsődlegesek vagy másodlagosak.
Az elsődleges bőrfertőzés azt jelenti, hogy maga a kórokozó károsítja meg olyan mértékben a bőrt, – a hámot, illetve a hám alatti struktúrákat – a bőrfüggelékeket, hogy azzal gyulladást okoz.
Ennek a gyulladásnak látjuk a tüneteit, a bőrpírt, a hólyagokat, a sebeket, a növedékeket, a göbcséket, és ezek a bőrfertőzés mellett valamilyen szubjektív panaszt is okoznak (égés, viszketés, fájdalom).

Másodlagos bőrfertőzés akkor alakul ki, amikor valamilyen meglévő bőrgyógyászati megbetegedés talaján történik felülfertőződés.
 Erre legjobb példa az ekcéma, ahol a gyulladás miatt a bőr védekező funkciója meggyengül, és sem a védő lipid réteg, sem a védő mikroba réteg nem tudja megóvni a különböző kórokozók támadásaitól, másrészt, a viszketés következtében az állandó vakarás is felsérti mechanikusan a bőrfelszínt, emiatt sokkal könnyebben behatolhatnak a különböző kórokozók.

A bőrfertőzések okai

Meglehetősen sokféle kórokozó okozhat bőrfertőzést, ezek lehetnek különböző baktériumok,/staphilococcus,streptococcus  hogy csak a leggyakoribb és legfontosabbat emlitsük,. de természetesen lehetnek vírusok, gombák, vagy állati élősködők.Jelen anyagban főként a két legfontosabb baktériumról szólnék a staphilococcus-ról és a streptococcusról és ezekről mutatnék be szemléltető ikonográfiai anyagot.
Annak idején amikor még nem minden kutyagumiért küldték a gyermeket bakterológiai vizsgálatra, egy igen kedves tanitómesterem a következőket mondta-véssétek a fejetekbe hogy a bőrfertőzéseknél ennek a két gengszternek/a staphilococcus és streptoccus/  a kórisméjét nagy valószinüséggel  az első látásra el lehet különiteni.
-A streptococcus a bőr felszinén a felületes rétegekben támad míg a staphilococcus a mélyebb szövetekben alattomosan roncsolva mindent amit utjában talál..Ez igy igaz,mert a mindennapi gyakorlat ezt igazolta.
.
.

A staphylococcus fertőzés

 

 Az egészséges felnőttek 20-30%-ának orrában és bőrén (kisebb gyakorisággal a szájban, emlőmirigyekben, a nemi és húgyutakban, belekben, és a felső légutakban) honosak, és többnyire ártalmatlanok.

-Amennyiben a bőrön vagy másutt sérülés keletkezik, ez lehetővé teszi a baktériumok számára, hogy áthatolva a szervezet védekező rendszerén, fertőzést okozzanak.
Staphylococcus fertőzésekre hajlamosak az újszülöttek, szoptatós anyák, idült betegségekben (főleg tüdőbetegségben, cukorbajban és rákban) szenvedők, azok akiket bőrük állapota erre hajlamosít, az operáltak, és akik immunrendszere mellékvesekéreg-hormonok (kortikoszteroidok), sugárkezelés, immungátló gyógyszerek vagy rákellenes szerek alkalmazása miatt gyengébben működik.

 

Staphylococcusok okozta fertőzések

.

.

Tünetek

A staphylococcusok a szervezet bármely részét megfertőzhetik, és a tünetek a megbetegedés helyétől függnek. A fertőzés lehet enyhe, vagy életveszélyes. A Staphylococcus fertőzések általában gennytömlőket (mint a tályogok és a kelések: furunkulusok és karbunkulusok) hoznak létre. A staphylococcusok a véráram segítségével különböző belső szervekbe pl. a tüdőkbe juthatnak, és ott tályogokat képezhetnek, továbbá a csontok (oszteomielitisz), a szívbelhártya és a szívbillentyűk (endokarditisz) fertőzését okozhatják.
A staphylococcusok általában bőrfertőzéseket okoznak. A bőr staphylococcus tályogjai mint meleg, gennyel teli tasakok jelennek meg a felszín alatt. Rendszerint nagy pattanás formájában kifakadnak s tartalmukat a bőrre ürítik, amely megtisztítás hiányában újabb fertőzések forrása lehet. A staphylococcusok bőr alatt tovaterjedő fertőzést, cellulitiszt is okoznak. A keléseket általában szintén a staphylococcusok okozzák.
Újszülöttekben rendszerint az első hat hét folyamán alakulnak ki staphylococcus bőrfertőzések. A leggyakoribb tünet a hónaljban, lágyékban vagy a nyaki bőrredőkben létrejött átlátszó folyadékkal vagy gennyel teli nagy hólyagok megjelenése. A súlyosabb staphylococcus fertőzések sok bőrtályogot, nagyfoltos hámlást, vérfertőzést, az agy és a gerincvelő burkainak gyulladását (meningitisz), és tüdőgyulladást okozhatnak.
Szoptatós anyák staphylococcus mellfertőzése (masztitisz) és melltályogjai, a szülést követő 1.-4. héten alakulhatnak ki. E fertőzéseket többnyire a csecsemők kapják el a kórház csecsemőrészlegén és terjesztik tovább szoptatáskor az anya mellére.
A staphylococcus okozta tüdőgyulladás súlyos fertőzés. Komoly kockázatot jelent idült tüdőbetegségben (mint az idült hörgrut és a tüdőtágulás) szenvedők, valamint influenzások számára. A staphylococcus pneumonia gyakran okoz magas lázat és súlyos légúti tüneteket: légszomjat, szapora légzést és köpetürítéssel járó köhögést, ahol a köpetet vér színezheti. Újszülöttekben - néha felnőttekben is - a staphylococcus pneumonia tüdőtályogokhoz és a mellhártya (a tüdőt borító hártya = pleura) fertőződéséhez vezethet. A fertőzés, melyet mellkasi gennygyülemnek (torakális empiéma) nevezünk, fokozza a tüdőgyulladás okozta légzési nehézségeket. A staphylococcusokat rendszerint valamely visszéren keresztül bevezetett (intravénás) fertőzött eszköz pl. katéter juttatja közvetlenül a véráramba, bár a vér staphylococcus fertőzése (staphylococcus bakteriémia) gyakran a szervezet egy másik részében kialakult staphylococcus fertőzésből származik. A súlyosan égettek gyakori haláloka a staphylococcus bakteriémia. Jellemző esetben a bakteriémia állandó magas lázat, néha keringés-összeomlást (sokkot) okoz.
A véráramba került staphylococcusok főleg a drogot intravénásan adagoló kábítószer-élvezők körében, a szívbelhártya és billentyűk fertőződéséhez (endokarditisz)H vezethetnek. A fertőzés gyorsan károsíthatja a billentyűket, ami szívelégtelenséget és halált okoz.
A csontfertőzések (oszteomielitisz) elsődlegesen a gyermekeket érintik, bár idősebbekben is előfordulnak, különösen ha mély bőrfekélyük (felfekvésük) van. A csontfertőzés hidegrázást, lázat és csontfájdalmat okoz. A fertőzött csontrész fölött vörös duzzanat alakul ki, és a baktérium által megtámadott területhez közeli ízületekben folyadék szaporodhat fel. A fertőzött terület fájdalmas lehet, és a beteg rendszerint lázas. Néha a röntgenvizsgálatokkal és más képalkotó eljárásokkal egy-egy fertőzött terület felismerhető ugyan, de a korai kórisme felállításában rendszerint nem jelentenek segítséget.
A belek staphylococcus fertőzése gyakran okoz lázat, hasi puffadást és felfúvódást, a bélmozgások átmeneti leállását (ileusz), és hasmenést. A fertőzés leggyakrabban kórházban fekvő (hospitalizált) betegekben lép fel, különösen akkor, ha az illető hasi műtéten esett át, vagy antibiotikummal kezelték.
A sebészeti beavatkozás fokozza a staphylococcus fertőzés kockázatát. A fertőzés varratgennyedéshez, vagy a műtéti terület súlyos károsodásához vezethet. A fertőzések rendszerint a műtétet követő napoktól több hétig terjedő időszakon belül jelennek meg, de ha a beteg a sebészeti eljárás során antibiotikumokat kapott, sokkal lassabban is kialakulhatnak. A műtét utáni staphylococcus fertőzés rosszabbodhat, és toxikus sokk szindrómába mehet át.

A streptococcusok okozta fertőzések

 

 

A streptococcusok olyan fertőző baktériumok, amelyek változatos megbetegedéseket okozhatnak. Az A-csoport legjelentősebb képviselője a Streptococcus pyogenes, más néven húsevő baktérium.

 

A streptococcusok okozta fertőzések

A streptococcuszok olyan fertőző baktériumok, amelyek változatos megbetegedéseket okozhatnak. Az A-csoport legjelentősebb képviselője a Streptococcus pyogenes, más néven húsevő baktérium.

.

A húsevő baktérium

Az A-csoport tagjai a legfertőzőbb kórokozó streptococcusok. Legjelentősebb képviselőjük a Streptococcus pyogenes, más néven húsevő baktérium.

Nevét onnan kapta, hogy előszeretettel szaporodik el sebekben vagy gyulladt bőrterületeken, és főként erősen szennyezett sebek vagy legyengült állapotú betegek esetén, akár amputáció is szükséges lehet a beteg gyógyulása érdekében.

A húsevő baktériumot egyébként az emberek többsége tünetmentesen hordozza, egyben üríti a kórokozót.

Leginkább a felső légutak közvetítésével, cseppfertőzéssel terjed. Betegség akkor alakul ki, ha a szervezet immunrendszere valamilyen okból legyengül vagy olyan új S. pyogenes alfajjal találkozik, amely iránt a védettség még nem alakult ki.

A fertőzések megjelenése

A streptococcus fertőzések három formában jelenhetnek meg.

1-A hordozó állapotra jellemző, hogy a hordozó személyben a kórokozó nem okoz megbetegedést.

2-A heveny megbetegedések gyakran gennyesedéssel járnak.

3-Az akut szakasz után, a szervezet immunreakcióinak következtében a fertőzés lezajlása után, nagyjából két héttel úgynevezett poststreptococcalis kórképek jelenhetnek meg.

A streptococcus okozta torokgyulladás a leggyakoribb kiváltott betegség, leginkább az A-csoportba tartozó baktériumok, elsősorban a S. pyogenes okozza.

A streptococcusos torokgyulladás egyötödére jellemző, hogy a betegnek torokfájása, láza van. A torokképletek vörösek, duzzadtak, nem ritka a gennyesedés, főleg a mandulák területén. A betegség az esetek többségében általános panaszokat okoz: enyhe torokfájás, fejfájás, rossz közérzet, émelygés, hányás, hányinger.

A nyaki nyirokcsomók megnagyobbodottak és fájdalmasak. A köhögés nem általános. Kisgyermekeknél gyakran az orrfolyás az egyetlen tünet.

A torok- és mandullagyulladás esetében, a kórokozó a nyirokutakon keresztül terjed és gennyes középfülgyulladás, agyhártyagyulladás alakulhat ki szövődményként.

A bőrfertőzések közül gyakran okoznak ótvart és orbáncot. De a skarlát jellemző kórokozója is a Streptococcus pyogenes.

A toxikus sokk szindróma (TSS) komoly tünetegyüttes, melyet kezdetben a menstruációs ciklussal hoztak összefüggésbe, majd később derült fény egyes baktériumokkal való szoros ok-okozati kapcsolatára.

A diagnózis a fertőzött területből vett váladék vagy súlyos esetben vérmérgezés fennállásakor, a vér mikrobiológiai vizsgálatán alapszik, a tünetek pontos feltérképezése után.

A mikrobiológiai vizsgálat megadja a kórokozó pontos típusát, illetve meghatározható az a legmegfelelőbb terápiás szer is, amely az adott baktériumot a legnagyobb hatásfokkal pusztítja el. Az egyes streptococcus fajok baktériumérzékenysége eltérő.

Gyakran nagyon jól reagálnak penicillinre, ám nem egyszer, főként súlyos esetben erőteljesebb kezelés, antibiotikum kombinációk alkalmazása válik szükségessé.

A röviden leirt két kórokozónak nagy szerepe van a különböző bőrfertőzések kialakulásában.Az eddig jól körülhatárolt klinikai képeket bizonyos esetektől eltekintve manapság már mindkét kórokozó okozhatja-/pl az ótvar/

Ebből az elgondolásból kiindulva a bőrfertőzéseket ugymond egy kalap alatt mutatom be. Cikkünk a hirdetés után folytatódik

.

Bőrfelület bakteriális fertőzései.


-    Ótvar: egyik leggyakoribb felületes gennyes bőrbetegség, mely gyermekeknél gyakoribb. Arcon, orrnyíláson, szájüreg és fül körül, hajas fejbőrön fordul elő. A bőrfelszín felé felemelkedő sárgás barnás pörkök láthatók, melyek mellett gennytartalmú vagy vérzékeny hólyagok is észlelhetők. Kezelése: pörkök eltávolítása borogatással, antibakteriális ecsetelők, kenőcsök alkalmazása. Lábon ritka.
Streptococcus által  előidézet formákIdemStaphilococcus előidézet formák
Idem-Más impetigo formák

 Idem

 Idem

 Idem-    Orbánc: Streptococcus okozta heveny, fertőző felületes bőrgennyesedése az irha nyirokereinek. Leginkább az alsó végtagokon, arcon fordul elő. Tünetei: rossz közérzet, magas láz hidegrázással, bőrfelszín feszes, fénylő, élénkvörös, duzzadt, oedémás, hólyagos, körülhatárolt vérbőség, Kezelés: orvosi kezelést és elkülönítést igényel, ágynyugalom, antibiotikumos kezelés.


Kiterjedt forma a bal arcfélen

idem-lábfej
-    Kelés: nagyon gyakori, főleg szőrős területeken,(tarkó, comb) fellépő heveny, mély, gennyes duzzanat melyet a Staphylococcus okoz. Kezelése: párakötés, mechanikus kiürítés, kinyomás, széles spektrumú antibiotikum alkalmazása-    Darázsfészek: több egymás melletti szőrtüsző mély gyulladása. Lilás színű. Fejfájást okozhat.-    Halmozott szőrtüszőgyulladás : egy szőrtüsző felületes gyulladása (gennyhólyag, piros).
Bőr mélyebb rétegeiben levő betegségek:
-    Pállott szájzug: Oka: gyermekeknél baktériumok, felnőtteknél sarjadzó gombák, vashiány, cukorbetegség, csökkent harapási magasság. Ótvaréhoz hasonló a kezelése---    Vadhús: gennykeltők okozta ér dús kötőszövet, ujjakon, kézen, ajakpíron fordul elő. 2-10mm-es élénkvörös, kocsányon lógó sarjszövet, környezete nedvezik, lepedékes, vérzékeny.-    Gennyes körömsánc gyulladás: Tünetei: sárga körömágy, gennyesedés, pír. Lehet rosszul végzett manikűrözés eredménye is. (Cuticula kivágása csak a vendég saját kérésére javasolt.). Átterjedhet ujjbegyekre is.
-Felülfertőzött pattanások heges nyomai az arcon-Echtima.Kezdetben az ótvarhoz hasonló elváltozás,de mélebbre terjed és pigmentációval,olykor heggel gyógyul.

 

-Cellulitis A cellulitis a bőrnek és bőr alatti kötőszövetnek bakteriális fertőzése.. Súlyosabb esetben átterjedt a nyirokcsomókra.A  baktériumok behatolnak a bőrbe egy vágás, kaparás, vagy más sérülés esetén.A cellulitis megjelenhet a lábakon, a karon, az arcon és a hajas fejbőrön.. Kezelés nélkül, olykor életveszélyessé válhat.

 

 Skarlátos kiütés


-Felülfertőzött ajakherpesz

 
-Felülfertőzött ótvar és annak maradványtünetei a nyakon-Skarlátos arc-szájkörüli halvány háromszög/Filatov/-Lábujjak hámlása skarlát után-A tenyerek bőrének  hámlása skárlát után


- Az arc felülfertőzött atópiás ekcémája-Málnanyelv-a skárlát egyik tünete
-Fertőzött köldök-A szeméremtest gennyes gyulladása csecsemőkorban-Serpinigózus gennyes bőrgyulladás-Toxikus skárlát bőrkiütései-A felső ajak –mérges –pattanása/staphilococcus fertőzés/
-Leromlott állapotu csecsemő nyaki furunkulózisa
- A bőr ujszülöttkori staphilococcus fertőzése-/pemfigus/-Felülfertőzött pelenka dermatitisz

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

ANGIOMÁK-ÉRDAGANATOK -KÉPEKBEN

 

 

-ANGIOMÁK-ÉRDAGANATOK -KÉPEKBEN

 

ANGIÓMÁK- ÉRDAGANATOK KÉPEKBEN

Az angiomák rendellenes sűrűséggel elhelyezkedő vér- és nyirokerekből állnak, általában a bőrben és a bőr alatt találhatók, és vörös, vagy bíborszínű elszíneződést okoznak.
-Az angiomák gyakran a megszületéskor, vagy közvetlenül azután jelennek meg, és anyajegynek nevezhetik őket. (Másfajta, a születéskor jelenlévő növedékeket is anyajegynek neveznek.)
- Az újszülöttek csaknem egyharmadában észlelhetők angiomák, amelyek egyénenként változó megjelenésűek, és általában csak kozmetikai problémát jelentenek.
- A legtöbbjük magától eltűnik.
Az angiomák fajtái a tűzfolt, az eper-anyajegy, a barlangos érdaganat, a pók-anyajegy és a nyirokérdaganat.
A tűzfolt (naevus flammeus) a születéskor jelenlévő lapos, rózsaszín, vörös vagy lilás elváltozás.
A tűzfolt rendszerint tartósan fennáll, de az arcon lévő apró elváltozások néhány hónapon belül elhalványodhatnak.
- A legtöbb tűzfolt ártalmatlan, de lelkileg megterhelő elváltozás. Néha a Sturge-Weber-szindróma - szellemi visszamaradáshoz vezető ritka genetikai kórkép - részeként jelennek meg.
- A kicsiny tűzfoltok kozmetikai krémmel fedhetők. Ha az elszíneződés zavaró, lézerrel eltávolítható.

Eper-anyajegy

Az eper-anyajegyek (capillaris haemangiomák) kiemelkedő, élénkvörös, 1-10 cm átmérőjű területek.
-Az eper-anyajegyek rendszerint röviddel a születés után alakulnak ki, és az élet első hónapjaiban lassan növekednek.
-Több, mint háromnegyedük 7 éves korra teljesen eltűnik, de egyesek nyomán ráncos, barnás terület marad vissza.
-Az eper-anyajegyek kezelést nem igényelnek, hacsak a szemek vagy más létfontosságú szervek körüli elváltozás nem fenyeget működészavarral.
-A prednizon nevű kortikoszteroid gyógyszert szájon át lehet adni az éranyajegyek megkisebbítésére; ez akkor a leghatásosabb, ha az anyajegy növekedésének kezdetén kezdik adagolni.
- Az eper-anyajegyeket ritkán távolítják el sebészileg, mert gyakori a kiterjedt hegesedés.

Cavernosus haemangioma (barlangos érdaganat)

A születéstől jelenlévő kiemelkedő, élénkvörös vagy lilás, kórosan felszaporodott erek okozta bőrelváltozás.
A cavernosus haemangiomák néha kifekélyesedhetnek és vérezhetnek, ezután részben visszafejlődhetnek.
Kezelés nélkül csak ritkán fejlődnek teljesen vissza.
- Gyermekeken szájon át szedett prednizon hatására visszafejlődhetnek.
- A kicsi cavernosus haemangiomák elektrokoagulációval kiirthatók - ennél az eljárásnál helyi érzéstelenítésben forró elektromos eszközzel roncsolják a kóros szöveteket.
-A sebészi eltávolítás akkor szükséges, ha az érdaganatban nagyobb mennyiségben áramló vér a kar vagy a láb megvastagodásához vezet.

Pók-anyajegyek

A pók-anyajegyek élénkvörös foltok, amelyekben központi vörös foltból póklábszerű, vékony nyúlványok ágaznak ki.
-A központi foltra nyomást gyakorolva (ez az ér látja el vérrel a pók-anyajegyet) átmenetileg elhalványodik az elváltozás.
-Sok embernek van néhány pók-anyajegye. A májzsugorodásban szenvedőkön, a terhes nőkön és a fogamzásgátlót szedőkön gyakran jelenik meg sok pók-anyajegy. Ez utóbbi állapotokban a pók-anyajegyek nem okoznak panaszt, 6-9 hónappal a szülés, illetve a fogamzásgátló szedésének abbahagyása után kezelés nélkül is eltűnnek.
- Ha kozmetikai okból kezelés szükséges, a központi ér elektrokoagulációval kiégethető.

Nyirokérdaganat (Lymphangioma)

A lymphangiomák (limfangióma) olyan bőrdaganatok, amelyek tágult nyirokerekből állnak - a testben ezek az erek szállítják a nyirkot (tiszta, színtelen folyadék, amely a vérbe kerül).
-A legtöbb lymphangioma sárgásbarna, néhány azonban vöröses árnyalatú.
- Ha sérülnek vagy megnyitják őket, színtelen folyadék ürül belőlük.
- Kezelés általában nem szükséges, sebészileg azonban eltávolíthatók. A sebészi kimetszésnek mélynek kell lennie, mert a lymphangiomák mélyen a bőrfelszín alá terjednek.

TŰZFOLT ÉRDAGANATOK
TŰZFOLT-ÉRDAGANAT EGY 10 HÓNAPOS CSECSEMŐ NYAKÁNTŰZFÖLD ÉRDAGANAT KISDEDNÉL A JOBB FELSŐ SZEHÉJONLAPOS ÉRDAGANATOK
VELESZÜLETETT,KITERJEDT LAPOS ÉRDAGANAT  JOBB ALSÓ VEGTAGON


KITERJEDT LAPOS ÉRDAGANAT A JOBB LÁBONLAPOS ÉRDAGANAT AZ ALHASON


LAPOS ÉRDAGAT A BAL ARCFÉLEN-STURGE-WEBER BETEGSÉG

 

A VÁLL ÉS FELKAR LAPOS ÉRDAGANATA

 

 

EPER ANYAJEGY
EPER  FORMÁTUMU ÉRDAGANAT A JOBB MELLKASFELENBARLANGOS ÉRDAGANATOK
AZ ALSÓ AJAK BARLANGOS ÉRDAGANATA

 
A NEMI  SZERVEK BARLANGOS ÉRDAGANATAA JOBB ARCFÉL KIFEKÉLYESEDETT BARLANGOS ÉRDAGANATA


A BAL ARCFÉL FELÜL FERTŐZÖTT ÜSZKÖSÖDŐ BARLANGOS ÉRDAGANATAPÓK ANYAJEGYEK

PÓKHÁLÓSZERÜ ÉRDAGANAT KÉT CSECSEMŐNÉL


NYIROKEREK DAGANATAI
CISZTÁS NYIROKÉRTÁGULAT


JÓINDULATU GRANULÓMA VELESZÜLETETT NYIROKÉRTÁGULATBAN

 

Dr. Bauer Bela

A NYELV-TOROK-SZÉJNYÁLKAHÁRTYA BETEGSÉGEI KÉPEKBEN.

 

Pfaundlert a klasszikus német gyermekgyógyászok egyik atyját idézem –minden bevezető nélkül-a gyermek szájürege,torka olyan mint egy nyitott könyv,aki olvasni tud benne annak nagy segitségére válik az mindennapi orvosi gyakorlatban

A nyelv megtekintése mindig hasznos adatokat a betegség milyenségéről és a betegb állapotárol.

 

Kanyarós nyelv

 

 

A knyaró tüneteinek leirásánál keveset emlitik a nyelven történő elváltozásokat-vörös alapon az egész nyelv felületére ülepedett fehér szinü foltokat lehet észlelni váltakozó nagyságban.

 

Málnanyelv-Skarlatina-

 

 

 

 

AZ ÉLÉNKVÖRÖS SZINÜ-SKÁRLÁTOS MÁLNANYELV-IGEN JELLEMZŐ TÜNETE A BETEGSÉGNEK.

 

Nagy nyelv-Makroglosszia

 

 

SZÁMOS ÉS NAGYON SZERTEÁGAZÓ OKAI LEHETNEK.SÚLYOS ESETBEN MŰTÉTI KORREKCIÓJA SZÜKSÉGES..ENYHE FORMÁJA ISMERETLEN OKBÓL IS ELŐFORDUL,MELY RENDSZERINT KÉSŐBB SPONTÁN NORMALIZÁLÓDIK

 

Térképnyelv

 

 

 

MEGSZOKOTT JELENSÉG A GYERMEKEKNÉL-NINCS KÓROS JELENTŐSÉGE.a NYELV FELSZINÉNEK GYAKORI VÁLTOZATOS TÉRKÉPSZERÜ RAJZOLATA.LIMFATIKUS  ALKATU GYERMEKEKEN LÁTHATJUK FŐLEG.A NYELVEN OVÁLIS,KEREK VAGY SZABÁLYTALAN ALAKU VÖRÖS TERÜLETEK LÁTHATÓK.

 

A nyelfék letapadása

 

 

 

A FRENULUM LINGUAENEK A NYELVCSÚCSHOZ KÖZELI TAPADÁSA,RÖVIDSÉGE AKADÁLYOZHATJA A NYELV MOZGÁSÁT.RENDSZERINT NÉHÁNY HÓNAP ALATT MAGÁTÓL MEGHOSSZABODIK,EZÉRT,TOVÁBBÁ A VÉRZÉS ÉS FERTŐZÉSEK VESZÉLYE MIATT MŰTÉTI ÁTVÁGÁSÁT NEM HELYES 8-1O HÓNAPOS KOR ELŐTT ELVÉGEZNI

 

A nyelv barázdáltsága-Lingua scrotalis-

 

 

 

A NYELV MÉLY BARÁZDÁLTSÁGÁT A FELSZIN EGYENETLENSÉGÉT JELENTI.LEGTÖBBSZÖR A DOWN KÓR TÜNETE.

 

Linearisan barázdált nyel

 

 

 

ARTALMATLAN ANATÓMIAI ELVÁLTOZÁSA A NYELVNEK.

 

Lepedékes nyelv

 

 

 

FŐKÉNT EMÉSZTŐRENDSZERI BETEGSÉGEKNÉL ÉRTÉKELHETŐ TÜNET,DE ELÖFORDUL A FERTŐZŐ BETEGSÉGEK KEZDETI SZAKASZÁBAN IS.

 

Aftás sztomatitisz a nyelven

 

 

 

 

A GYERMEK EGÉSZ SZÁJÜREGÉT IGEN NAGYSZÁMU,KÖLESNYI-LENCSÉNYI SÁRGÁS SZINÜ FEKÉLY TALÁLHATÓ GYULLADÁSOS UDVARRAL.

 

Élénkvörös málnanyelv

 

 

 

ÁLTALÁBAN A SKARLÁT SÚLYOSABB FORMÁINÁL FORDUL ELŐ.

 

Az egész szájüreg gombás/candida/fertőzése

 

 

 

 

JELLEMZŐ AZ EGÉSZ SZÁJÜREG MÉSZ FRÖCCSNÉSSZERÜ KÉPE.

 

Aftás fekélyek a nyelven

 

 

 

KEREK,OVÁLIS LENCSÉNYI IGEN FÁJDALMAS FEKÉLYEK A NYELVEN.

 

 

 

 

 

 

Skarlátos málnanyelv

 

 

 

 

JELLEMZŐ A NYELV FELTISZTULÁSA A KEZDETI LEPEDÉKTŐL

 

 

 

 

Egyszerü torokgyulladás

 

 

 

 

BIKAVADITÓAN VÖRÖS TOROK /SKARLÁTRA JELLEMZŐ/

 

Tüszős mandulagyulladás

 

 

 

A betegség általában hirtelen, magas lázzal, hányással kezdődik. A mandulák megduzzadnak, fájdalmassá válnak, gennyes felrakódások, tüszők jelennek meg rajtuk.

 

Gennyes lepedékes mandulagyulladás

 

 

 

A SÚLYOSABB GENNYES MANDULAGYULLADÁS OLYKOR A DIFTÉRIÁHOZ HASONLÓ KÉPET MUTATHAT.iLYEN ESTEKBEN A SZAKEMBERHEZ KELL FORDULNI.

 

Baloldali mandulatályog

 

 

 

A MANDULAGYULLADÁS EGYIK SZÖVŐDMÉNYE A MANDULATÁLYOG.A BEMUTATOTT KÉPEN JÓL ÉSZLELHETŐ A BAL OLDALI MANDULA ERŐS BEDOMBORODÁSA A GARATÜREGBE.

 

Herpangina

 

 

 

R endszerint a Coxackie virus okozta betegség tünete.Jellegzetesek a lágyszájpadon az uvulán és ritkán a mandulán látható különböző méretü hólyagocskák gyulladásos környezetben.

 

 

 

 

 

A skorbut betegség

 

 

 

A skorbutot régen a tengerészek betegségének nevezték.Ők a hosszú tengeri utakon csak száraz ételt fogyasztottak és semmi zöldfélét ami C vitamint tartalmazott volna.Gyermekeknél a hosszantartó háboruk,inséges idők voltak ennek a betegségnek az okai.Jómagam még megértem a skorbut jelenlétét a mindennapi pathológiában.Ma már rendkivül ritkán észleljük a betegséget de megjegyzem bizonyos körülmények között előfordul.

A C vitamin hiány olyan gyermekeknél következhet be,akiket forralt tejkésziményekkel,tejkonzervel táplálnak,gyümölcslé,főzelék,C vitamin kiegészités nélkül. A vitaminhiány kifejlődését a lázas betegségek gyorsitják.

A scorbut a jólismert tünetek mellet/végtagfájdalmak,csontosodási zavarok,csonthártya bevérzések/gyakori a foginy megbetegedése.Ilyen esetekben a foginy leválik a fogról,gyulladt,és vézékeny a foghus.Egyes esetekben a fogak is meglazulnak

 

A veleszületett szifilisz maradandó fogelváltozásai

 

 

 

A BETEGSÉGRE JELLEMZŐ A FOGAK ALAKTANA-FÉLHOLD ALAKUAK,VÁJULATOKAT MUTATÓ,MARADANDÓ METSZŐFOGAK.

 

 

Zabola-angulus infectiosus oris

 

 

 

 

A -ZABOLA/ANGULUS INFECTIOSUS ORIS/MÁR GYERMEKKOROMBAN JÓL ISMERT FOGALOM VOLT A-TE ZABOLÁS KÖLYÖK-CIMZETÜ MEGSZÓLITÁSTÓL.EGY HÁMHIÁNYOS ELVÁLTOZÁSA MINDKÉT SZÁJZUGNAK,AMIT EGY STREPTOCOCCUS NEVÜ BAKTÉRIUM OKOZHAT/ILYENKOR EGY SÁRGÁS PÖRKÖS FELRAKÓDÁS IS JELEN VAN.HA AZ ELVÁLTOZÁS GOMBÁS EREDETÜ EREDETÜ A FELRAKÓDÁS HIÁNYZIK

 

 

 

 

 

 

 

Paradontózis

 

 

 

 

A FOGINY MEGBETEGEDÉSE AMI A FOGAK ELVESZTÉSÉHEZ VEZETHET.GYERMEKKORTÓL  MEGFELELŐ GONDOZÁSSAL MEGELŐZHETŐ-SZAKORVOSI ELLÁTÁST IGÉNYEL

 

Súlyos gombás szájfertőzés/moniliasis/

 

 

 

AZ EGÉSZ SZÁJÜREG MINTHA FEHÉR HÓBORITOTT LENNE.

 

 

--- ATÓPIÁS DERMATITISZ KÉPEKBEN

ATÓPIÁS DERMATITISZ KÉPEKBEN

Rövid leírás

Az atópiás dermatitisz veleszületett hajlamon (ún. atópiás alkat) alapuló, krónikusan fennálló bőrgyulladás, amely bőrszárazsággal, gyulladással, intenzív viszketéssel és gyakori fellángolásokkal jár együtt. A külső környezeti tényezők (klíma, allergének, ruházat, irritánsok) illetve a stressz befolyásolják a betegség jelentkezését. A betegség az életminőséget rontja, a tünetek nemcsak fizikai kellemetlenséget okoznak, hanem az esztétikai problémák következtében beilleszkedési zavarokat, pszichés megterhelést jelentenek a betegek számára.

Előfordulás

A csecsemők és a gyermekek leggyakoribb bőrgyógyászati megbetegedése, a lakosság 5-10 százaléka hajlamos e betegségre, az 5 év alatti gyermekek 10-15%-a érintett. Az előfordulási gyakoriság országonként változó.

.

Okok

Az atópiás dermatitisz veleszületett hajlam alapján fejlődik ki.

-Az ún. "atopiás alkat" alatt azt értik, hogy a szervezet védekező rendszerének labilitása következtében a beteg viszketéssel, bőrgyulladással reagál különböző külső ingerekre. Az immunrendszer bizonyos esetekben kórosan túlműködik -ez az allergiás hajlam -, más esetekben nem reagál elég gyorsan és hatékonyan, ez a magyarázata az atópiásoknál gyakori másodlagos bőrfertőzéseknek.

Az atópiás alkat önmagában nem betegség, de megnyilvánulhat ún. atópiás betegségek formájában. Ilyenek az atópiás dermatitisz, bizonyos légúti betegségek (krónikus hörghurut, tüdőasztma). Az atópiás betegségek egymással társultan is előfordulhatnak.

A betegség kialakulásában a külső környezeti tényezők (klíma, allergének, ruházat, irritánsok) mellett genetikailag meghatározott anyagcsere- és immunológiai eltérések játszanak szerepet.

A hajlam öröklődése igen bonyolult, ezért előfordulhat, hogy az atópiás gyermek családjában nincs más ismert atópiás beteg, de a szülőknél, nagyszülőknél gyakran találnak allergiás betegségeket (szénanátha, tüdőasztma, fém- vagy vegyszerérzékenység okozta bőrgyulladás).

Az atópiás betegségek kialakulását az arra hajlamosaknál számos környezeti tényező, többek között az elfogyasztott ételek is lényegesen befolyásolják. A betegek 20-30 százalékánál kimutatható az étel okozta túlérzékenység. A magas IgE koncentrációval rendelkezőknél még nagyobb arányban, 50-90 százalékban felelősek ezen allergének a tünetekért.

Erős allergizáló tulajdonságú anyagokat tartalmazó ételekre (pl. tehéntej, tojásfehérje, hal, búza, szója) már csecsemőkorban is kifejlődhet túlérzékenység, ezért ezeket célszerű kerülni a gyermek legalább egyéves koráig.

Fertőző betegségek, tartósan száraz levegő, levegőszennyezettség, a passzív dohányzás, elhúzódó vagy súlyos stressz is elősegíti a betegség tüneteinek kialakulását.

Tünetek

-A tünetek a csecsemőkorban kezdődnek, általában a 2-3. hónap során.

-A klinikai kép a betegek 60 százalékában az 1. életévre, 90 százalékában az 5. évre fejlődik ki.

-Az atópiás dermatitisz bőrtünetei az életkorral változnak, ennek alapján 3 fő formát lehet elkülöníteni:

- a csecsemőkori, a kisded- ill. kisgyermekkori, valamint az ifjúkori formát.

- A korai bőrjelenségek általában az arcon jelentkeznek viszkető, hámló, illetve nedvedző vörös foltok formájában. A bőrszárazság és a viszketés állandó tünete a betegségnek.

Kisdedkortól a tünetek egyre inkább a hajlatokban, típusosan a térd- és könyökhajlatban, nyakon jelennek meg, de az arcbőr és a szemhéjak vörössége és hámlása is gyakori tünet.

A tünetek fokozatosan mennek át az ifjúkori formába, ahol az idült hajlati bőrgyulladás mellett a tenyerek, talpak érintettsége, valamint a végtagokon látható, erősen viszkető, vörös csomócskák a jellemző tünetek. A kórképben fokozott az IgE-képzés, az atópiás betegek 80 százalékának vérében 5-10-szeres ennek az antitestnek a koncentrációja.

Diagnózis

A jellemző bőrtünetek és az intenzív bőrviszketés esetén könnyű a diagnózis felállítása.

- Az orvos a következő vizsgálati eredmények alapján határozza meg a tünetek pontos okát:alábbiak:

 • családi anamnézis (allergiás rhinitis, asztma, szénanátha előfordulása),

 

 • bőrelváltozások életkorfüggő helyen való megjelenése és formája,

 

 • vérvételt követően a szérumIgE szint vizsgálata: a betegek többségénél szintje kórosan magas, de betegség normális értékek mellett sem kizárt,

 

 • az eozinofil sejtek megszaporodása a vérben.

 

A differenciál diagnózis során az atópiás dermatitisz elkülönítendő az egyéb dermatitiszektől: például seborrhoeás, primer irritatív, fertőzéses ekcematoid dermatitiszektől és a többi, hasonló tünetekkel járó betegségektől, mint például a psoriasistól.

Kezelés, megelőzés

-Atópiás hajlam esetén alapvető az első hónapokban a táplálék-allergének kerülése anyatejes táplálás, illetve szükség esetén speciális tápszerek segítségével.

-Nagyon fontos a megfelelő bőrápolás - speciális nem szárító fürdetőszerek használata, a kiszáradást megakadályozó, megfelelő bőrápoló, hidratáló, bőrzsírozó kenőcs rendszeres alkalmazása, a forró víz és a habfürdők kerülése.

- Célszerű kerülni az érintkezést a dörzsölő textíliákkal, mohairrel, gyapjúval is. Enyhe tünetek esetén ez önmagában is megfelelő lehet a tünetmentes állapot fenntartására.

-Erősebb bőrpír, viszketés, hámló bőrtünetek esetén azonban elengedhetetlenül fontos a hatóanyag-tartalmú helyi kezelés.

-A betegség egyik legkellemetlenebb tünetét, a bőrviszketést viszketéscsillapítókkal - antihisztaminokkal - kezelik.

- A viszketés megszüntetésével a beteg kevésbé vakarja az érintett területet, így kisebb a felülfertőzések veszélye, és az antiallergiás hatás révén megelőzhető az atópiás légúti tünetek kialakulása is.

A mellékvesekéreg-hormon származékok - szteroidok - oldatban, gélben, krémben, kenőcsben alkalmazva is igen hatékony gyulladáscsökkentők.

-A helyi szteroid kezelésnek, ha nem a megfelelő készítményt, vagy nem megfelelő módon és nem megfelelő ideig alkalmazzák, lehetnek mellékhatásai, a bőr elvékonyodik, értágulatok, striák keletkeznek. Kiterjedt bőrfelület kezelése során a bőrön keresztül való felszívódás révén általános tünetek is megjelenhetnek. A mellékhatások kialakulása a beteg egyéni érzékenységétől is függ.

Helyi immunmodulánsok: az immunmoduláns olyan vegyületet jelent, mely a védekező rendszer sejtjeire hatva nem csupán elnyomja a gyulladásos reakciót, hanem célzottan a gyulladást keltő sejtekre hat. A helyileg használható immunmoduláns vegyületek a bőrön eredményesen fejtik ki gyulladásgátló hatásukat, ugyanakkor nem szívódnak föl a szervezetbe, gyakorlatilag elhanyagolható mennyiségben kerülnek a véráramba, így nem okoznak általános tüneteket, és helyi mellékhatások kialakulásától sem kell tartani.

Súlyos, gyakori fellángolásokkal járó esetekben szükség lehet egyéb kezelésekre is, például fürdő-fény terápia alkalmazására
. Fontos része lehet a gyógyításnak a betegség kezelésében jártas pszichológus segítsége. A belsőleg alkalmazott szteroid- és immunszuppresszív kezelés kizárólag indokolt esetben és erre alkalmas kórházi osztályon történhet.

Az atópiás dermatitisz kezelése összetett, az eredményes, mellékhatás-mentes kezelés alapfeltétele a rendszeres gondozás, mely gyermekbőrgyógyász és bőrgyógyász feladata. A kezelés eredményessége a jól megválasztott, bőrállapottól függő kezeléstől és az orvos-szülő-gyermek jó együttműködésétől függ.

Gyógyulási esélyek

Az atópiás dermatitisz 3-5 éves kortól általában javulást mutat.

- A tünetek az esetek többségében 5 éves kor után enyhe vagy középsúlyos ekcéma formájában állandósulnak a könyéktájon és a térdhajlatban.

- Az érintett területeken a bőr szárazsága és megvastagodása észlelhető, pigmentfoltokkal és következményes ödémával. Hosszan tartó javulás csak felnőttkorban várható, a 4. évtized után.

Legrosszabb prognózisuk azoknak a gyermekeknek van, akiknél a betegség az 1. életév előtt jelentkezett, családi halmozódás figyelhető meg, a súlyos dermatitiszt allergiás rhinitis (szénanátha) vagy asztma is kíséri.

Hasznos tudnivalók

-A bőrbeteg csecsemő, illetve gyermek ruházata legyen jól mosható, pamutból készült, amely jól szellőzik, nem szoros viselet. Nem megfelelő a mohair, angóra és a sok műszálat tartalmazó öltözék.

-Az ekcémás gyermek gyakran álmatlan, nyugtalan, nyűgös az állandó viszketés miatt. Különösen fontos ezért a bőrápolás lefekvés előtt. Az ekcémás gyermek párnája ne legyen tollal töltve, lehetőleg mosható legyen. Az ágynemű huzatát gyakran cseréljük, és ne tartalmazzon sok műszálat. Az éjszakai nyugodt alvás nagyon fontos.

-Minden ekcémás gyermeket fürdetni kell és ehhez megfelelő fürdetőszert kell alkalmazni. Igen káros tévhit, hogy az ekcémás gyermeket nem szabad fürdetni, vagy ha igen, akkor csak tiszta vízzel.

-Az atópiás gyermek bőre száraz, hamarabb megtelepszenek rajta a kórokozók, ezért a mindennapi fürdés elengedhetetlen a fertőzések megelőzése szempontjából. Nem szabad azonban hossz idegi tartózkodnia a meleg vízben, mert a bőrből kioldódnak az azt védő, ápoló, hidratáló anyagok. Tiszta vízzel nem elegendő fürdeni, olyan szert kell választani, amely nem tartalmaz illatanyagot, konzerválószert és gondoskodik a bőr visszazsírozásáról és megfelelő hidratálásáról.

Az újszülött, illetve a fiatal csecsemő lehetőleg anyatejet kapjon, és az anya lehetőleg kevés tejterméket fogyasszon. Azok az élelmiszerek, gyümölcsök, amelyek a bőrt irritálják, az arc és a száj körüli bőrterület gyulladását okozhatják (citrom, narancs, paradicsom). Ha egyértelműen és visszatérően egy adott élelmiszer fogyasztása után jelentkeznek vagy romlanak a bőrtünetek, orvoshoz kell fordulni annak tisztázása érdekében, hogy valódi élelmiszer-allergiáról van-e szó.

- Leggyakrabban a tej- és a tojásérzékenység fordul elő.

-Célszerű olyan elfoglaltságot találni, amely megfelelő fizikai terhelést jelent a gyermek számára és a bőr állapotát sem rontja
. A por és erős izzadás ugyanis például nem tesz jót. Tünetmentes időszakban szabad úszni, fontos az úszást követően a megfelelő tisztasági fürdő és a hidratáló kezelés.

-A tünetek fellángolása esetén nem ajánlatos a napozás, ronthatja a bőr állapotát. A krónikusan fennálló, de nehezen szűnő bőrtünetek viszont javulhatnak a mértékletes napozás hatására.

-Különösen jót tesz ilyenkor egy nyári nyaralás, utazás, nemcsak a lelki tényezők, a környezetváltozás, hanem a napsugár jótékony hatása miatt is.

-Más betegségek, oltások egyértelműen állapotromláshoz vezetnek, ezért a bőrtünetek fellángolása esetén néhány napot várni kell a javulásig, és az oltás csak ekkor adható be.

A lelki tényezők különösen fontos szerepet játszanak a betegség fellángolásában és fenntartásában. Fontos a megfelelő anya-gyermek kapcsolat kialakítása, az egészséges lelki egyensúly.

http://www.hazipatika.com

 

A BEMUTATOTT KÉPEKET AZ ALÁBBI ELVEK ALAPJÁN CSOPORTOSITOTTAM

 

-Az atópiás dermatitisz bőrtünetei az életkorral változnak, ennek alapján 3 fő formát lehet elkülöníteni:

- a csecsemőkori, a kisded- ill. kisgyermekkori, valamint az ifjúkori formát.

- A korai bőrjelenségek általában az arcon jelentkeznek viszkető, hámló, illetve nedvedző vörös foltok formájában. A bőrszárazság és a viszketés állandó tünete a betegségnek.

Kisdedkortól a tünetek egyre inkább a hajlatokban, típusosan a térd- és könyökhajlatban, nyakon jelennek meg, de az arcbőr és a szemhéjak vörössége és hámlása is gyakori tünet.

A tünetek fokozatosan mennek át az ifjúkori formába, ahol az idült hajlati bőrgyulladás mellett a tenyerek, talpak érintettsége, valamint a végtagokon látható, erősen viszkető, vörös csomócskák a jellemző tünetek.

 

Csecsemők,kisdedek

 

 

 

Idem

 

 

Idem

 

 

Idem

 

 

Idem-Kisdednél az arcon kivül a testfelületre is kiterjedő forma

 

 

Idem-A bal szájzug és arcfél hólyagos elváltozása

 

 

Idem-Mindkét arcfél és a szájkörüli rész

 

 

Idem-Szájzug és bal arcfél

 

 

Idem-Nagyobb gyermek-farpofák és hátsó combfél

 

 

Idem

 

 

Idem-Kiterjedt forma a karon és mellkason

 

 

Idem-Az alkaron

 

 

Idem-A kézháton

 

 

Idem-A lábujjakon

 

 

Idem-A lábfejeken

 

 

Idem-A térdhajlatban elhelyezkedő bőrgyulladás

 

 

Idem-Pubertáskorban a tenyér felületén

 

 

 

 

 

Dr. Bauer Bela

-ÖVSÖMÖR -HERPES ZOOSTER-KÉPEKBEN-

 

 ÖVSÖMÖR-KÉPEKBEN

Az övsömör (herpes zoster) és a bárányhimlő kórokozója azonos, de az övsömört nem a bárányhimlős gyerekektől kapják el az idősebbek, hanem a gyermekkorban átélt bárányhimlő utáni védettség csökkenésével a fertőzés újra aktivizálódhat mindannyiunk szervezetében. A gerincoszlop melletti idegdúcokban ott marad a vírus, amely később a fájdalmas kiütések kiváltója.

Az első tünet általában égő érzés, zsibbadás, viszketés vagy szúró fájdalom, mely rendszerint a törzsön vagy az arcon jelentkezik, de mindig csak az egyik oldalon. Időnként előfordulhat láz és általános gyengeség is. Néhány nappal később csoportosan előforduló kiütések lépnek fel, melyekből tiszta, folyadéktartalmú hólyagok keletkeznek.

Később tartalmuk zavaros lesz, majd ezt követően a hólyagok megnyílnak és pörkösödni kezdenek. Néhány beteg csak enyhe bizsergést érez, míg mások súlyos és intenzív fájdalmat panaszolnak. Amikor néhány nap vagy néhány hét múlva a var leesik a hólyagokról megszűnik a fájdalom, s a betegek többsége szövődmények nélkül meggyógyul.

Az övsömör különösen súlyos lefolyású lehet gyenge immunrendszerű betegeknél, akikben a vírus a belső szervekbe juthat és tüdő,- valamint agyi betegséget okozhat. Másoknál fájdalmas utóhatások, ún. postherpetikus neuralgiák jelentkezhetnek. Ez általában idősebb betegeknél jelentkezik, s hónapokig vagy igen ritkán, évekig tarthat

Az  övsömör jellemző bőrelváltozásainak leirása

A hólyagok hasonlóan néznek ki, mint a bárányhimlős hólyagok, azaz vörös alapon csoportosan helyezkednek el, majd bepörkösödnek. Körülbelül 2 hét alatt gyógyulnak megfelelő kezelés mellett, annak hiányában ez 5-6 hét is lehet.
A kiütések leggyakrabban a törzsön és az arcon jelentkeznek, de bárhol a bőrfelületen megjelenhetnek. A törzsön jobban észrevehető az övszerű elhelyezkedés, más testtájakon az idegek lefutásának ismerete szükséges ahhoz, hogy észrevegyük az összefüggést. A hólyagok általában 2-3 hétig állnak fenn.
A kiütések égő érzéssel járnak, gyakori a fájdalom, mely akár a kiütések jelentkezése előtt 2-3 nappal is fennálhat már. A fájdalom lehet enyhe, de elviselhetetlenül súlyos is. Főleg idősebb korban jellemző, hogy a fájdalom akár hónapokig is fennállhat a kiütések elmúlása után ("posztherpeszes neuralgia").
A kiütések apró hólyagokból állnak, melyek csoportosan helyezkednek el. Gyakran kifakadnak, így egy idő után már nem láthatók, helyettük nedvező-pörkkel fedett terület marad. Gyakran felülfertőződik baktériumokkal, ilyen esetekben nem könnyű megmondani, elsősorban mi is okozza a panaszokat: a vírus vagy a baktérium.
Gyermekkorban az övsömör gyakran alig okoz panaszt, felnőttkorban előfordul rossz közérzet, láz, fájdalom. Nyirokcsomó gyakran tapintható az érintett terület közelében. Az arcon lévő tünetek az agyidegeket követik, ezeknél nagyobb óvatosság szükséges, mert például érinthetik a szemet is, akár szaruhártyafekély is kialakulhat.

 

A bárányhimlőhösz hasonló hólyagocskák megjelenése

 

 

 

12 éves fiú arcán megjelenő kiterjedt övsömör

 

 

 

9 éves gyermek jobb szemzugában megtelepedő övsömör-multilokuláris-

 

 

 

Jellemző a törzsön övszerüen elhelyezkedő úgymond klasszikus kép

 

 

 

Idem-egy 6 éves gyermeknél

 

 

 

A külső szeméremtest herpes fertőzése egy két éves gyermekn

Dr. Bauer Bela

-SZEMLÉLTETŐ KÉPEK-AKNÉ-MITESZER-PATTANÁSSzemléltető képek- akne-miteszer-pattanás

A 12-24 éves korosztályban ötből négy betegnél alakul ki legalább egyszer aknés megbetegedés. Bár ezt a bőrbetegséget gyakran a kamaszkornak tulajdonítják, bármely életkorban előfordulhat, így nemritkán a 20-30 éves felnőttekben is kialakulhat, sőt 40-50 éves korban is fennállhat.

Az akne egy gyakori bőrbetegség. Jellegzetessége az, hogy a bőrben eltömődnek a pórusok és pattanások jelennek meg. Bár az akne ritkán számít súlyos megbetegedésnek, jelentős érzelmi stresszt okozhat és a bőr hegesedését eredményezheti. Felnőtt nőknél néha enyhe-közepesen súlyos akne alakulhat ki a terhesség során, a menstruációs ciklussal egyes fázisaiban illetve a hormonális fogamzásgátlók szedésekor vagy abbahagyásakor a hormonális változások hatására is. A megfelelő kezeléssel azonban az akne kordában tartható, illetve csökkenthető az akne miatt kialakuló hegesedés is.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

Panaszok és tünetek

Az akne jellegzetesen az arcon, a nyakon, a mellkason, a háton és a vállakon alakul ki, mivel ezeken a területeken van a legtöbb faggyútermelő mirigy. Az akne az alábbi formákat öltheti:

o Zárt comedók. A szőrtüsző nyílását eltömítik az elhalt hámsejtek és a faggyú, emiatt a szőrtüsző kitágul, a szokásosan termelt váladék felgyülemlik.

o Miteszerek (nyílt comedók). Ezek hasonlítanak a zárt comedókhoz, azonban sötétre elszíneződnek és a bőr felszíne felé nyíltak, így a tartalmuk ki tud ürülni.

o Pattanások. A pattanások a bőr felszínéből kiemelkedő pirosas foltok, melyek a szőrtüsző gyulladása vagy fertőzése miatt alakulnak ki.

o Ciszták (tömlők). A ciszták a bőr felszíne alatt található köteges csomók, melyeket mélyen a szőrtüszőben felgyülemlő váladék tölt ki.

Miért alakul ki az akne?

Alapjában véve három tényező vezethet az akne kialakulásához. A faggyú túltermelése, az elhalt hámsejtek nem megfelelő hámlása, emiatt a bőr szőrtüszőinek irritációja, illetve a baktériumok elszaporodása.

Akne alakul ki akkor, amikor a szőrtüszőket - a bőr pórusait - elhalt hámsejtek és faggyú tömíti el. Minden szőrtüszőbe belenyílik egy faggyúmirigy. A faggyúmirigy által termelt váladék (a faggyú) egészséges bőr esetén a szőrtüszőn keresztül kijut a bőr felszínére, és itt egy védőbevonatot képez mind a bőrön, mind a hajas fejbőrön. Ha a szervezet fokozott mennyiségű faggyút termel, ez az elhalt hámsejtekkel együtt felgyűlve felhalmozódhat a szőrtüszőben, ott megszilárdulhat, mintegy dugót képezve.

A dugó elzáródási akadályt képez, és a szőrtüsző falának kiboltosulását eredményezheti, így kialakul a zárt comedo. Más esetben a dugó közlekedik a bőrfelszínnel, majd elszíneződik, ezáltal létrehozva a miteszert (nyílt comedo). A bőrfelszínből kiemelkedő fehér közepű piros foltok, a pattanások, akkor alakulnak ki, ha az elzáródott szőrtüszők begyulladnak vagy felülfertőződnek. Mélyen a szőrtüszőben kialakuló elzáródás és gyulladás vezet a bőr mélyén meghúzódó ciszták kialakulásához. A bőr egyéb pórusai - az izzadtságmirigyek kivezetései - általában nem vesznek részt az akne kialakulásában.

Az, hogy mi vezet a fokozott faggyútermeléshez jelenleg még nem egyértelműen tisztázott. Számos tényező, így a hormonok, a baktériumok és bizonyos gyógyszerek illetve genetikai tényezők mind szerepet játszhatnak.

Kik hajlamosabbak az akne kialakulására?

A szervezet hormonális változásai akne kialakulásához vezethetnek, illetve a ronthatják a betegséget.

Ilyen jellegű változás megy végbe:

o tizenéves fiúk és lányok szervezetében;

o a menstruációt megelőző néhány napban a lányok és felnőtt nők esetében;

o terhes nőkben;

o bizonyos gyógyszerek, például a kortizon szedése esetén.

További rizikófaktor lehet:

o a bőr zsíros, olajos hatóanyagokkal való ápolása, bizonyos kozmetikumok használata;

o ha másnak már volt akneja a családban;

o a bőr dörzsölődése, vagy tartós nyomása például telefon, mobil telefon, bukósisak, szoros inggallér vagy hátizsák által.

Az akné kezelése
Az egyszerű tisztítástól a hegek kezeléséig

A mitesszerek nem a mosdatlanság büntetései, sőt a tisztaságmániások túlzott mosakodása, a bőr dörzsölése inkább ront az állapoton. Miután gyakorlatilag mindenkinek kijön kamaszkorban egy-egy pattanása, ismernünk kell az ilyenkor helyes tisztálkodást.

Tiszta pattanás az egész - a tisztálkodásról

Tény, hogy a nyílt mitesszerekben sötét pontokként megülő faggyú és elhalt bőrrészecskék mellé a napi por is berakódik, és a kitágult szőrtüsző-nyílásokat ki kell tisztítani, de nem mindegy, hogy ki és hogyan. A napi mosakodás alkalmával ezeket nem kell bolygatni.
Amit viszont tehetünk: Naponta kétszer érdemes megmosni az arcot valamilyen bőrbarát, lehetőleg illatszermentes, nem allergizáló, bőrközeli, 5,5-ös pH-jú tisztítószerrel.
A lúgos szappan a bőrfelület túlzott zsírtalanítása révén végső soron fokozza a faggyútermelést, és mellesleg a faggyúmirigyek kivezető járatának elzáródásában sem ártatlan. Helyette arctisztító tej és tisztítókrém vagy lúgmentes lemosógél is ajánlott. A simogató mozdulatokkal felvitt lemosó szereket langyos vízzel öblítsük le.
Nyilván nem mondtunk sok újat, ez a mindennapi arcmosás receptje. A lemosó felvitelekor a vattapamaccsal kerülni kell az erőteljes dörzsölést. Minden erős nyomás, dörzsölés csak terjeszti a gyulladást azáltal, hogy eloszlatja, bejuttatja a kórokozókat a mitesszerekbe.
Ha az arcbőr megizzad, iktassunk be egy ráadás öblítést langyos vízzel.

Még néhány praktikus tanács

Ne engedjük, hogy a haj az arcba lógjon. Óvjuk a bőrünket az erős hidegtől, melegtől, a tűző napsütéstől.
Csalódást kell okoznunk annak
, aki abban reménykedett, hogy ha beszünteti a csokievést és lemond a sós mogyoróról, eltűnnek a pattanásai. Nincs rá bizonyíték, hogy bizonyos ételek kihoznák a pattanásokat, ha csak nem valami ételallergiáról vagy gombás fertőzésről van szó. Ez esetben viszont a kezelés is más. A napfény és friss levegő kedvezően hat a pattanásokra, mert a mérsékelt napfény visszaszorítja a faggyútermelést - mondják sokan. Nos, ez is inkább csak fél igazság. Ha ugyanis eleget sétálnánk nappal a friss levegőn, akkor ez elég is volna.
Bőrünket kifejezetten napoztatni vagy szoláriumoztatni nem szükséges, sőt káros is lehet. A napfény csökkenti ugyan a faggyútermelést, de később, pl. ősszel a tünetek kiújulnak.
Nem kizárt, hogy a pattanás néhány nap alatt magától elmúlik, de ha nem, akkor érdemes kezelésbe venni.

Nyomós érvek

Akne

Általában nem tanácsos a pattanást kinyomni, különösen, ha mélyen van. Mégis, valljuk be, hiába a jótanács, - "Bízzuk inkább szakemberre!" - nehéz megállni, hogy ne nyomjuk ki, ne piszkáljuk. Hiszen nem lehet minden bibircsókkal kozmetikushoz rohanni, mikor úgy kínálják magukat, hogy...Ha már hozzányúlunk akkor helyesen!
A mitesszerek közül házilag kinyomni csak a fekete közepű, nyíltakat volna szabad, a fehér közepűeket csak kivételes esetben
. Mivel azonban ezek zártak, nem mindig pattannak ki, erőltetni pedig tilos.
A bőr letisztítása után, mintha inhalálnánk, ki kell gőzölni a bőrt, amitől a pórusok kinyílnak.
A kinyomkodás után (Ujjbeggyel, a körmök ne vájjanak bele a bőrbe felsebesítve azt!) alkoholos fertőtlenítő, pórusösszehúzó hatású oldattal töröljük le a bőrfelületet. Utána jól alkalmazhatók a faggyúmirigy-működést szabályzó, pórusösszehúzó gyógykozmetikumok, krémek is. A műveletet az egész arcon bőven elég egy hónapban egyszer végezni. Ha ennél gyakrabban "nyúzzuk" a bőrt a tisztítással és főleg pórusösszehúzó szerek nélkül, akkor bár mitesszermentes, de hosszú távon tág pórusú maradhat, ami könnyebben eltömődik és nem esztétikus.

Szert tettem a pattanásra... - de milyet? - a házi kezelés

Nagyanyáink módszereivel a pattanások kezelésénél csínján kell bánni, mert némelyik a bőr túlszárításával végül pont az ellenkezőjét éri el, a fokozott faggyútermelést és az állapot rosszabbodását.
Először is minél kevesebb kozmetikum az érintett területeken, annál jobb, természetesen a speciális ápoló vagy gyógykozmetikumok kivételek. Arcápoláshoz vizes alapú fényvédő és hidratáló krémeket használjunk. A zsíros és olajos krémek eltömik a bőr pórusait, ezért kerülendők.
A nappali ápolás célja a hidratálás mellett a bőr fénylését csökkentő (ún. mattosító) hatóanyagok felvitele. A fényvédelem azért fontos, hogy a gyulladt pattanások területén ne pigmentálódjon a bőr.
Ha szükséges sminkelni
, a folyékony hidratáló alapozó és a színezett nappali krém a megfelelő, mert a por- és kőpúder eltömheti a pórusokat.
A szaruréteg túltengésének ellensúlyozására, hámlasztó készítményeket, valamint szárító pasztát, rázófolyadékot tehetünk a pattanásokra, általában éjszakára. Az erősen hámlasztó készítmények, a bőr természetes fényvédelmét biztosító szaruréteg vékonyításával a fényérzékenység fokozódását idézhetik elő. Azonkívül az A-vitamin származékait tartalmazó krémek kifejezetten fényérzékenyítő hatásúak is, ezért is fontos, hogy kizárólag éjszakára kenjük föl őket. Ezeket ne vigyük fel a teljes bőrfelszínre, mert túlzott kiszáradást vagy irritációt okozhatnak.
Kamaszkorban jó eredményeket lehet elérni a többnyire recept nélkül kapható, külsőleg alkalmazandó szerekkel. Nem mindegy, hogy csak a pattanásra, vagy az egész bőrfelületre kell alkalmazni a kedvező hatás érdekében. Akkor is, ha az akne javul, és az eredetileg érintett terület csökken!

Vény nélkül, eredmény nélkül?

Ha egyedül már nem boldogulunk a pattanásokkal, 2 hónap elteltével sem javul semmi, netán rosszabbodik, nem kerülhetjük el a bőrgyógyászt. Ugyancsak ez a helyzet, ha nagyon zavaró a jelenlétük, ha bőrünk hajlamos a hegesedésre, vagy ha a pattanások fájdalmasak. Noha az akne mindennapos jelenség, mégis jobb, ha a diagnózis után az orvos dönti el, hogy csupán kozmetikusi, orvosi segítségre vagy mindkettőre szükségünk van.

 

Anatómiai viszonyok-vázlatos ábrázolás

 

 

 

 

Miteszer/Comedo/

 

 

 

Idem

 

 

 

Heges maradványállapot befertőződött pattanások után

 

 

 

Közönséges pattanásos bőr

 

 

 

Pattanások kortizon kezelés után

 

 

 

Pubertáskori akné

 

 

 

Idem

 

 

 

Újszülöttkori akné

 

 

 

Csecsemőkori pattanások

 

 

 

Kisdedkori pattanásos arc

 

 

 

Idem

 

 

 

Gennyes pattanások az egész arcfelületen

 

 

 

Idem

 

 

 

Idem

 

 

 

Gennyes,cisztikus pattanások a mellkason

 

 

Elhanyagolt kezelése a  pattanásos arcnak /Rücskös arc/

 

 

o

 

Dr. Bauer Bela

A BŐR SZTAFILOKOKKUSZOS FERTŐZÉSEI                                   GYERMEKKORBAN

 

E fertőzéseket a kerek, elterjedt Gram-pozitív Staphylococcus-fajok okozzák.
A gyermekgyógyászati gyakorlatban a legelterjedtebb,legagresszivabb és klinikai formáit tekintve a legváltozatosabb kórképeknek az okozói.
A sztafilokokkuszok természetes körülmények között az egészséges felnőttek 20-30%-ának orrában és bőrén tenyésznek (kevésbé gyakran a szájban, az emlőben, a húgyutakban, a belekben és a légutakban).
E baktériumok az esetek többségében semmiféle betegséget nem okoznak; azonban a bőr károsodása, égés vagy más sérülés alkalmával áttörhetik a szervezet védekezését, és fertőzést idézhetnek elő.
A sztafilokokkusz-fertőzést leginkább gennygyülemek, tályogok jellemzik (abszcesszus), melyek nem csak a bőrön mutatkoznak, de a belső szervekben is. A sztafilokokkusz-fertőzés súlyossága lehet enyhe, de akár életveszélyes is.
JELLEMZŐ HOGY A SZTAFILOKOKKUSZ INKÁBB A MÉLY SZÖVETEKBEN MIG A SZTREPTOKOKKUSZ A FELLSZINES BŐRFELÜLETEKEN OKOZ KÓROS ELVÁLTOZÁSOKAT
Sztafilokokkusz-fertőzésre hajlamosak az újszülöttek; az injekciós kábítószer-élvezők; a szoptató anyák; a bőrbetegségben szenvedők, illetve akik friss műtéti heget viselnek, immunrendszerük károsodott, vagy tartós betegségük van (elsősorban cukorbetegség, tüdőbetegség, a vénákat vagy artériákat érintő betegség, rák). A vénás katéterek, főleg ha 1-2 napnál tovább maradnak a testben, gyakran szennyeződhetnek sztafilokokkuszokkal, és ilyenkor a kórokozó a véráramba kerül (bakteriémia). A posztoperatív sztafilokokkusz-fertőzések általában néhány nappal vagy több héttel műtét után lépnek fel, de néha lassabban, ha a beavatkozás idején antibiotikum-kezelés történt.
A sztafilokokkuszok leginkább a bőrön okoznak fertőzést, de a vérkeringéssel eljuthatnak a test szinte bármely szervéhez, elsősorban a szívhez és a csontokhoz. A sztafilokokkusz-okozta szívbelhártyagyulladás (endokarditisz ) gyakoribb injekciós kábítószer-élvezőkben.
JELLEGZETES KLINIKAI KÉPEK

-SZŐRTÜSZŐGYULLADÁS-FOLLICULITIS
-KELÉS-FURUNCULUS--DARÁZSFÉSZEK-KARBUNKULUS-CELLULITIS--ÓTVAR

-


-KÖRÖMHÁZGYULLADÁS


-SZTAFILOKOKKUSSZAL FERTŐZÖTT  ÉGÉSI  SEB


 

Dr. Bauer Bela